România a prins Grupele Principale la Campionatul European. Pe fondul acestui rezultat nesperat, în condițiile în care avem o națională tânără, în reconstrucție, lumea handbalului de la noi a răsuflat ușurată.
Pe de altă parte, până acum câțiva ani, un asemenea parcurs, cu pierderea șanselor de calificare în semifinale după doar două partide în runda principal, rezultatul ar fi fost considerat un mare eșec. Ceea ce este de înțeles, având în vedere că, la Europenele din 2018 și 2016, ne-am clasat pe locurile 4, respectiv 5. Iar în 2005 am cucerit medaliile de bronz, la Mondiale.
Așadar, deși naționala de acum s-a prezentat poate peste așteptări la Debrecen , per total, handbalul nostru feminin este pe un puternic trend descendent. Și nici nu poate fi altfel, când vedem că avem un campionat intern dominat de handbaliste străine. Pe care le și plătim cu salarii enorme, cu mult peste ce ar putea încasa în țările lor de origine, și asta din bani publici. Dar se pare că nimeni nu are urechi să audă ce înseamnă acest lucru pentru handbalul românesc.
În ultimii ani, marele descoperitor de talente în handbalul românesc, profesorul Gheorghe Tadici, fost selecționer și în prezent antrenor la HC Zalău, a transmis , ori de câte ori a avut ocazia, informații prețioase despre acest sistem grav bolnav, întreținut cu banii contribuabilului. Acum, Gheorghe Tadici a readus în discuție această problemă și a făcut o analiză a rezultatelor în dialog cu Orange Sport.
Vicecampion mondial cu România, în 2005, cu echipa naţională feminină, Gheorghe Tadici şi-ar dori ca româncele să fie sprijinite prin regulamente în competiţiile interne.
„România e penultima în UE la nivel la sărăcie, iar în campionat e El Dorado, în special la fete, unde se dau salarii duble, triple faţă de Norvegia, Franţa, Germania, Ungaria. Străinele îşi fac meseria, nu le acuz, ce vină au ele? Vinovaţi suntem noi că am scos regulile pe care le-am avut, ca să protejăm naţionala. S-a scos U21 şi am avut probleme la tineret, s-a scos U23, trei jucătoare românce pe teren şi opt pe foaia de joc obligatoriu plus alte criterii de transferuri din extra-UE. Aceste criterii s-au scos în interesul acestor domni şefi de mandat la aceste echipe, care au dus un concurs între primării, ministere cu cine plăteşte salarii mai mari din bani publici“, a transmis Gheorghe Tadici.
Un pas important în protejarea sportului românesc l-a făcut fostul ministru al sportului, Edward Novak, însă legislația propusă a fost puternic contestată de cei implicați în fenomenul sportive, și ne referim aici la cei ale căror interese nu au nicio legătură cu dezvoltarea sportului românesc, dar care, vremelnic, sunt la cârma cluburilor sportive și decid în defavoarea sportului din România.