România va putea renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență până pe 30 aprilie, conform unei decizii a Comisiei Europene. Solicitările României privind modificarea Planurilor de Redresare și Reziliență au fost transpuse în regulamentele europene.
România va putea renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență până pe 30 aprilie, conform unei decizii a Comisiei Europene. Procentul din PIB pe care România îl poate aloca pentru plata pensiilor este unul din subiectele cuprinse în PNRR și care a generat cele mai multe controverse în țară, majoritatea actorilor politici fiind de părere că procentul este prea mic și trebuie renegociat.
Comisia Europeană tocmai a transmis către statele membre un nou ghid privind modul în care se pot face aceste modificări.
În noul regulament se prevede, prin altele:
-se recomandă ca toate modificările aduse planului să fie propuse până la data de 30 aprilie 2023. Este evident, astfel, că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să inițieze de urgență demersul și să poarte negocieri, în beneficiul României, pentru a aduce modificările necesare. Este singura și ultima ocazie de a face acest lucru, ulterior o să fie imposibil de realizat;
-modificările pot fi justificate prin prisma impactului generat de războiul din Ucraina sau de schimbările în fluxurile economice și comerciale;
-obiectul optimizărilor poate avea în vedere atât proiectele, cât și reformele și trebuie să corespundă, în continuare, recomandărilor specifice de țară și elementelor generale din regulament, cu accent pe menținerea obiectivelor de mediu și a celor digitale;
-Comisia Europeană o să vină cu un răspuns mai rapid la aceste modificări și va sprijini statele membre în acest sens.
Planul Național de Redresare și Reziliență este un plan strategic al Guvernului României, care urmărește să sprijine redresarea economică a țării după pandemia de COVID-19, prin intermediul unui pachet de măsuri și proiecte în domenii precum economie, infrastructură, educație, sănătate, mediu și tehnologie.
Planul Național de Redresare și Reziliență are ca scop accelerarea creșterii economice și a creării de locuri de muncă, precum și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.
De asemenea, planul vizează dezvoltarea durabilă și digitalizarea economiei, îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice, precum și creșterea competitivității țării pe plan internațional.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că printre prioritățile Guvernului se numără renegocierea proiectelor energetice din cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență.