România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Paris de 107 sportivi care vor concura în 18 sporturi. Cea mai numeroasă delegaţie va fi cea de la canotaj, respectiv 45 de sportivi.
România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Paris de 107 sportivi care vor concura în 18 sporturi.
Cea mai numeroasă delegaţie va fi cea de la canotaj – 45 de sportivi. La cealaltă extremă sunt boxul, ciclismul, gimnastica ritmică, scrima, yachtingul, triatlonul, judoul şi tirul cu arcul, cu câte un sportiv.
La ediţia trecută, Tokyo 2020, România a fost reprezentată de 101 sportivi la 17 discipline (înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet feminin 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis).
România a obţinut atunci 4 medalii: una de aur, la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş), şi trei medalii de argint – la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).
De asemenea, David Popovici a ocupat locul 4 la 200 m liber, echipa feminină de tenis de masă, perechea de dublu mixt la tenis de masă – Ovidiu Ionescu/ Bernadette Szocs – şi echipajul de canoe dublu masculin pe 1.000 m, Cătălin Chirilă/Victor Mihalachi au ocupat locul 5, iar pe locul 6 s-au clasat Bianca Ghelber – aruncarea ciocanului şi echipajele de opt plus cârmaci feminin şi dublu vâsle feminin categorie uşoară.
Prezent pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, David Popovici zboară spre Paris cu gândul al podiumul olimpic, după locul 4 pe care s-a clasat la Tokyo 2020 la 200 m liber.
În 2022, Popovici a uimit mapamondul după ce a devenit cel de-al patrulea cel mai rapid înotător al lumii, al doilea înotător din lume care a câştigat probele de 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatului Mondial, cel mai tânăr campion mondial din istoria nataţiei şi primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori.
Vlad Stancu şi Rebecca Diaconescu vor participa în premieră la Jocurile Olimpice. Cei doi au împlinit de curând vârsta majoratului, dar ca juniori s-au remarcat în competiţiile seniorilor şi au gânduri îndrăzneţe la Paris 2024.
Înotul are în palmares 9 medalii olimpice: 3 de aur, 2 de argint și 4 de bronz .
Polo este singurul joc sportiv la care România va fi reprezentată la Paris 2024, naţionala tricoloră de polo urmând a reveni la Jocurile Olimpice după 12 ani. Î
Iolanda Balaş este singura atletă din România dublă campioană olimpică, aur la Roma 1960 şi Tokyo 1964
Lia Manoliu, campioană olimpică la aruncarea discului, a participat la 6 ediţii consecutive, Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokyo 1964, Mexico 1968 şi Munchen 1972
Singurii atleţi medaliaţi în probele masculine sunt Gheorghe Megelea (bronz, suliţă, Montreal 1976) şi Marian Oprea (argint, triplusalt, Atena 2004)
Ultima medalie olimpică: aur la maraton a fost obținută de Constantina Diţă, la Beijing 2008. Astfel, ea a devenit la 38 de ani cea mai în vârstă campioană olimpică din istoria atletismului şi cel mai vârstnic sportiv medaliat vreodată într-o cursă olimpică de maraton.