Al doilea Crăciun în pandemie îi găsește pe români acasă, cu masa mai puțin încărcată, fără planuri de vacanță și într-o constantă îngrijorare pentru ziua de mâine. Prețurile mari și veniturile mici au redus drastic bugetul pentru cadouri și mesele de sărbătoare. Iar specialiștii vorbesc despre decalajul economic uriaș în care ne adâncim în lipsa unor politici publice eficiente.
În al doilea an de pandemie, 92% dintre români spun că își vor petrece sarbatorile acasă. Și aproape 50% își vor reduce cheltuielile din această perioadă, față de 2020.
Bugetul mediu, cu tot cu cadouri, abia depășeste 1.000 de lei. Masa de Crăciun va fi mai săracă, iar bradul – cel vechi, de regulă. Este rezultatul scumpirilor, și al reacției la nesiguranță sanitară, spun economiștii.
După valul de scumpiri și cu o inflație tot mai mare, banii de mâncare, cadouri sau vacanțe sunt tot mai puțini. Doar 3,5% dintre români au planuri să plece în vacanță, în timp ce mai puțin de 5% plănuiesc ieșiri în oraș de sărbători.
Bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie de sărbători, incluzând cadouri şi masa de Crăciun este de 1.017 lei. 48% au spus ca îşi vor reduce cheltuielile de sărbători faţă de anul trecut în timp ce doar 4% îşi permit să depăseasca pragul de 3.000 de lei.
29% dintre respondenţi spun că vor cheltui sub 500 de lei.
Coșul de cumpărături va fi, după doi ani de pandemie, mai gol, arată un studiu făcut de o instituție financiar-bancară din România.
Pentru masa de Crăciun, aproape jumătate dintre români spun că vor cheltui până în 300 de lei. Puțin peste 30 la sută dintre aceștia spun că vor aloca un buget între 300 și 600 de lei.
De vacanțe nici nu poate fi vorba pentu cei mai mulți. Și cadourile vor fi mai puțin generoase.
Specialiștii vorbesc despre nevoia ca statul să intervină cu o serie de politici publice pentru susținerea celor vulnerabili.
Iar lipsurile clienților se răsfrâng asupra industriei ospitalității, slăbită de restricțiile impuse de pandemie.
Același sondaj arată că bugetul mediu total pentru perioada sărbătorilor este de 1.000 de lei.
Bugetul mediu alocat cadourilor este 509 lei. 65% dintre respondenţi vor să se încadreze sub acest plafon, în timp ce doar 9,5% plănuiesc să cheltuiască mai mult de o mie de lei.
În ceea ce priveşte bradul de Crăciun, 13% spun că nu vor avea, iar 56% îl vor folosi pe cel artificial din anii trecuţi. 30% şi-ar cumpăra un brad, cu un buget maxim de 150 de lei.
De sărbători, mall-urile rămân destinaţia preferată pentru cumpărături, pentru 39% dintre români. Iar mai mulți decât anul trecut își vor lua bucate de la producatori locali – 27%.
42% dintre români vor suporta cheltuielile din salariul lunii curente. Doar 36% au economii, iar 12,5% apelează la împrumuturi sau carduri de credit.
Toate datele au fost obținute în urma unui sondaj online, realizat pe un eșantion de 1.800 de oameni, din toată țara.