După audierea din Parlamentul European, comisarul desemnat al României, Roxana Mînzatu, a estimat că a fost complicat pentru parlamentarii europeni să discute despre joburi, drepturi sociale, educaţie şi pregătirea pentru situaţie de criză.
Candidata României la funcţia de vicepreşedinte pentru portofoliul „Oameni, competenţe şi pregătire”, Roxana Mînzatu, a declarat că audierea sa, care a fost încheiată din Parlamentul European, a fost intensă, catalogând-o ca fiind cel mai complex examen al vieţii ei.
”A fost o audiere intensă, cel mai complex examen al vieţii mele – trei ore, vreo 50 de întrebări. Dar la final am primit îmbrăţişări, aplauze, bănuiesc însă că trebuie să aşteptăm votul ca să-mi dau seama cum a fost”, a declarat Mînzatu pentru presa română după audierea din comisiile reunite pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale , şi pentru cultură şi educaţie , ale Parlamentului European, la Bruxelles.
Ea a mărturisit că nu ştie când să aştepte vestea privind validarea sa:
„Sunt aranjamente făcute aici instituţional, nu ştiu dacă vom avea astăzi rezultatul”.
Legat de audierea propriu-zisă, comisarul desemnat al României a estimat că a fost complicat pentru parlamentarii europeni să discute despre joburi, drepturi sociale, educaţie şi pregătirea pentru situaţie de criză.
„Am simţit în cameră că ar fi vrut cumva să aibă discuţiile separate, dar răspunsurile mele până la urmă au fost primite favorabil, aşa cum am văzut eu reacţia sălii”, a transmis Roxana Mînzatu .
Întrebată cum va determina părţile implicate să vină la discuţii pentru conceperea unui nou plan de acţiune privind pilonul european al drepturilor sociale, Roxana Mînzatu a afirmat că nu crede că va avea dificultăţi în a-i convinge de acest lucru.
„Trebuie să vin cu un nou plan de acţiune la anul, ca şi vicepreşedinte şi comisar. Am spus că nu voi face lucrul ăsta eu din birou şi că vreau să merg în fiecare stat membru să discut cu partenerii sociali, cu guvernele şi parlamentele, cu tinerii, cu societatea civilă şi, ca urmare a dialogului cu ei, să vedem, de exemplu, ce facem cu algoritmii folosiţi în gestionarea activităţi angajaţilor în anumite companii ş.a.m.d. Deci este vorba de un dialog care va genera un plan de acţiune pentru pilonul european al drepturilor sociale”, a explicat ea.
Preşedinţii Comisiei pentru cultură şi educaţie şi Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European, dna Nela Riehl şi dna Li Andersson, s-au declarat mulţumite de prestaţia comisarului desemnat de România, Roxana Mînzatu, în declaraţii de presă făcute la sfârşitul audierii acesteia, la Bruxelles.
Nela Riehl şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”maniera clară în care Roxana Mînzatu şi-a comunicat intenţiile” în timpul audierii de confirmare.
Potrivit lui Riehl, în timpul audierii, candidata la postul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru portofoliul „Oameni, competenţe şi pregătire”, Roxana Mînzatu, şi-a exprimat ”angajamentul foarte clar faţă de valori fundamentale precum egalitatea de gen şi incluziunea socială, dar şi democraţie, drepturile şi libertăţile UE”.
Nu în ultimul rând, Nela Riehl şi-a exprimat satisfacţia faţă de angajamentul arătat de Roxana Mînzatu faţă de Erasmus + şi în general faţă de politica în domeniul educaţiei, în mod particular învăţarea pe tot parcursul vieţii, ”ceea ce este foarte important pentru fiecare cetăţean al UE”.
La rândul său, preşedinta EMPL, Li Anderssson, a remarcat că Mînzatu a subliniat rolul puternic al dialogului social în combaterea sărăciei şi a şomajului în rândul tinerilor.
”Au existat o mulţime de subiecte şi teme abordate şi discutate în timpul audierii, ţinând cont de amploarea portofoliului Roxanei Mînzatu. În domeniul ocupării, mulţi membri ai EMPL au adresat întrebări despre inteligenţa artificială, aceasta fiind chestiunea menţionată cel mai mult. Au fost şi întrebări legate de nevoia de consolidare a mandatului Autorităţii Europene pentru Muncă, despre dreptul de deconectare şi posibile iniţiative legislative, despre directiva privind venitul minim ca instrument de reducere a sărăciei şi despre viziunea Roxanei Mînzatu privind tranziţia justă şi modul în care va conlucra cu sindicatele europene pentru a asigura o tranziţie justă”, a spus Li Andersson în declaraţia făcută după încheierea audierii.