Iniţiativa legislativă de modificare a Codului Penal a fost inițiată de premierul Nicolae Ciucă, alături de ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Lucian Bode. Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că atunci când cetățenii au nevoie de protecție împotriva actelor de violență, este datoria politicienilor să asigure cadrul legal necesar.
”Atunci când cetăţenii au nevoie de protecţie în faţa actelor de violenţă, este datoria noastră să asigurăm cadrul legal necesar. Astăzi, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat iniţiativa legislativă de modificare a Codului Penal, pe care am iniţiat-o alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode”, a scris acesta pe pagina oficială de socializare.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”proiectul prevede înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile săvârşite cu violenţă şi îşi propune să descurajeze astfel de comportamente reprobabile”.
”Aceste noi reglementări vin ca un răspuns la intensificarea incidentelor care aduc atingere integrităţii fizice a persoanelor şi vin să protejeze suplimentar categoriile cele mai vulnerabile. În urma dezbaterilor din spaţiul public, s-a ajuns la o formă care să întrunească consensul Legislativului şi al societăţii civile. Am clarificat, astfel, că modificările nu îi vizează nicidecum pe cetăţenii care respectă regulile democratice ale exprimării publice paşnice, ci îşi propun să îi sancţioneze mai dur pe cei care folosesc violenţa şi să garanteze un spaţiu mai sigur pentru copiii şi familiile noastre”, a mai scris președintele PNL.
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal. Această inițiativă legislativă instituie o nouă situaţie în care legitima apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.
Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Lucian Bode, a transmis pe pagina sa de socializare un mesaj prin care spune că modificarea anumitor pedepse a avut loc pentru a-i descuraja pe cei care doresc să încalce legea.
„Avem o responsabilitate majoră față de cetățenii acestei țări, iar înăsprirea punctuală a unor pedepse are rol descurajator pentru cei care săvârșesc infracțiuni.Scopul reglementărilor este de a proteja viața și de a avea un spațiu public sigur pentru copiii și familiile noastre, în care să acordăm protecție persoanelor vulnerabile, în fața faptelor antisociale cu violență.În niciun caz nu este o lege împotriva celor care respectă regulile democratice ale exprimării publice pașnice, ci va oferi cadrul necesar pentru întărirea autorității statului, care să sancționeze mai dur acele infracțiuni, mai ales în forma lor agravantă, care aduc atingere integrității fizice a persoanelor.
A fost creată multă emoție în jurul acestui proiect, dar în urma dezbaterilor parlamentare, am ajuns la o variantă echilibrată, cu puternic rol preventiv și de descurajare.Cei care nesocotesc legea și o fac uzând de violență fizică sau profitând de capacitatea limitată de reacție a victimei, trebuie să răspundă pe măsură și să fie sancționați mai dur!”, a punctat Nicolae Lucian Bode.