Elevii nemulțumiți de rezultate vor putea depune contestație după afișarea rezultatelor, în ziua de 8 iulie. Afișarea rezultatelor la probele scrise se va face până cel mai târziu la ora 12:00, iar pentru depunerea contestațiilor, cei care sunt nemulțumiți o pot face în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeași zi.
Elevii nemulțumiți de rezultate vor putea depune contestație după afișarea rezultatelor, în ziua de 8 iulie. Totuși, ei se expun unui risc, deoarece nota finală poate fi mai mică decât cea primită inițial.
De asemenea, elevii care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să urmeze mai mulți pași. Mai precis, ei trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip.
În cererea respectivă, elevii menționează că au luat cunoștință faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a promova examenul. Este vorba despre susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea unei note minime de 5 la fiecare dintre acestea. În același timp, este necesară cel puțin obţinerea mediei 6 la probele scrise.
Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Educației, afișarea rezultatelor finale va avea loc în ziua de 12 iulie 2024. Calendarul este următorul:
- 8 iulie 2024. Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00-18:00;
- 9-11 iulie 2024. Rezolvarea contestațiilor;
- 12 iulie 2024. Afișarea rezultatelor finale.
După aflarea rezultatelor finale, elevii se vor pregăti pentru admiterea la facultate.
Totodată, cei care nu promovează examenul vor avea o nouă posibilitate în sesiunea din toamnă.
Elevii care trecut examenul de Bacalaureat se pregătesc pentru înscrierea la facultate. Ei nu trebuie să uite că admiterea în învățământul superior necesită mai multe documente.
Dosarul de înscriere la universitățile din București și din țară conține aceleași acte. Pe site-urile instituțiilor de învățământ au apărut informații pe care candidații ar trebui să le cunoască din timp. În primul rând, este necesară o fișă-tip de înscriere, completată online sau fizic, în conformitate cu metodologia proprie fiecărei facultăți. Aceasta se depune în dosarul fizic.
Următorul document necesar este diploma de Bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau în copie certificată conform cu originalul, eliberată de către instituția de învățământ. În cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoția 2024 este necesară o adeverință. Documentul trebuie să conțină media generală de la examenul de bacalaureat, notele la probele examenului de bacalaureat și nu în ultimul rând termenul de valabilitate și faptul că nu a fost eliberată diploma.