Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, actul normativ pentru modificarea privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede posibilitatea ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. La Camera Deputaților, for decizional, parlamentarii au votat proiectul de lege pe 19 octombrie, anul acesta, cu 232 de voturi „pentru”, 3 „contra” și 29 de abțineri.
„Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, prevede legea.
În puctul de vedere dat de Guvern, Executivul a transmis pe 11 aprilie 2022 că „extinderea cadrului legal privind aplicarea măsurii de ridicare a autovehiculelor s-ar putea realiza sub rezerva preluarii propunerii ca măsura ridicarii sa fie condiționata de nerespectarea obligației conducătorului auto care parchează pe trotuar de a asigura un spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor (…)Un motiv care stă la baza condiționării de mai sus este chiar aspectul menționat în instrumentul de motivare aferent inițiativei legislative cu privire la lipsa unui numar suficient de locuri de parcare”, a mai transmis Guvernul la momentul respectiv, referindu-se la argumentul invocat de inițiator privind faptul că „lipsa locurilor de parcare și politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în orașele Romaniei”, punctând că „pietonii sunt cei mai vulnerabili participanti la trafic, expuși pericolului asupra vietii”.
Inițiatorii proiectului consideră că “poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”.