Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, legea care aduce modificări Codului Fiscal în sensul în care va exista un nou mod de calcul al impozitelor pe clădiri pe baza grilei notariale, iar măsurile vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2025.
Promulgarea legii care aduce modificări Codului Fiscal vine dupa ce Curtea Constituțională a decis pe 14 decembrie că suprataxarea contractelor part-time, parte din această ordonanță, este constituțională. Actul normativ are ca obiectiv de reglementare aprobarea ordonanţei Guvernului 16/2022 referitoare la modificarea şi completarea unor acte normative în sensul adoptării unor măsuri financiar-fiscale şi bugetare. Impozitele pentru locuințe nu vor mai crește până în 2025, a decis Camera Deputaților. Deputații au hotărât să aplice de la 1 ianuarie 2025 noul mod de calcul, pe baza grilei notariale. În schimb, au renunțat la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă în Senat, după o decizie a coaliției de guvernare.
Suprataxarea contractelor de muncă part-time va rămâne în continuare aşa cum este prevăzută în ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului fiscal, mai arată proiectul de lege adoptat de către deputaţilor.
„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române”, conform legii promulgate de către şeful statutului.
Impozitul pe dividende este declarat şi plătit la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care este plătit dividendul, Un amendament la propunerea legislativă care fusese admis de comisia de buget a Camerei care e emis raportul de admitere a proiectului de lege şi anume cel privind taxarea jocurilor de noroc a fost respins în plenul forului legislativ.
„Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei”, potrivit sursei citate.
Prin urmare, plafonul neimpozabil rămâne de 66.750 lei.
Au fost aduse modificări și la prevederea care a scăzut cifra de afaceri de la care companiile sub obligate să accepte plata cu cardul. Guvernul a decis ca firmele cu afaceri pornind de la 10.000 de euro, adică 50.000 lei, să fie obligate să accepte plata cu cardul. Anterior, pragul era de 50.000 de euro, adică 250.000 lei. Acum, deputații au decis că se vor lua în calcul încasările în numerar, nu cifra de afaceri.