Guvernul a decis, prin Ordonanță de Urgență, că șoferii din România cu permis categoria B pot conduce și tractoare, ca urmare a unor măsuri inițiate de Ministerul Transporturilor și de Ministerul Agriculturii după discuțiile cu transportatorii și fermierii care protestează în stradă.
În ședința de Guvern din 18 ianuarie, Executivul a aprobat mai multe proiecte și măsuri inițiate de Ministerul Transporturilor și de Ministerul Agriculturii după discuțiile cu transportatorii și fermierii care protestează în stradă.
Conform unei Ordonanțe de Urgență, Executivul a aprobat echivalarea permisului categoria B cu permisul TR1, categorie nou introdusă. Acest lucru va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
”O altă ordonanță de urgență aprobată de Guvern are în vedere modificarea și completarea unor acte normative referitoare la categoriile de permis de conducere disponibile în România pentru tractoare și vehicule agricole. În speță este vorba despre echivalarea permisului categoria B cu permisul TR1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice. De asemenea, înscrierea echivalării categoriilor B și TR cu categoria TR1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, fără examinare de către autoritatea competentă”, a explicat oficialul Guvernului, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Cele mai importante proiecte și măsuri adoptate de Guvern: sunt modificări cu privire la modalitățile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei; stabilirea unor limite în conformitate cu legislația europeană, așa cum există și în alte state membre ale Uniunii Europene, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor; acordarea de intervale de depășire a masei maxime total admise până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule; clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România; atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere; corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale.