Odată cu sosirea căldurii vine și sezonul căpușelor – este suficient ca temperatura să crească peste 10 °C și căpușele se trezesc. Tocmai în această perioadă avem pofta – și adesea o și satisfacem – de excursii frecvente în natură, plimbări prin parcuri sau hoinăreală prin pădure. Aici ne pândește cel mai mare pericol, și anume căpușa care își va găsi calea către pielea noastră. Cel mai adesea provoacă boala Lyme și encefalita de căpușă.
Potrivit medicilor, persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie trebuie să fie îmbrăcate corespunzător şi să fie atente la animalele care sunt purtătoare de căpuşe. Sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie.
Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1.000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.
Când vorbim de căpușe se vehiculează două denumiri despre care trebuie să știm ce înseamnă: Borrelia este microbul, iar Lyme este boala dată de microb. Borrelia o regăsim în căpușa infectată, iar Lyme este boala care poate apărea la om atunci când ești mușcat de o căpușă infectată.
Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi „erupţie”, caracteristice bolii.
Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.
Nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.
Șansele să fii infectat depind și de timpul cât a stat căpușa atașată pe om. Se consideră că sub 24 ore riscul de transmitere al microbului de la căpușă la om e minim.
După fiecare tură în natură, seara la duș sau chiar și mai devreme în cursul zilei, inspectează-ți corpul, picioarele și mâinile în special, și vezi dacă este vreo căpușă prinsă. O poți găsi în orice loc de pe corp însă cu predilecție pe picioare și mâini, locurile care intră primele în contact cu iarba/vegetația. Dacă găsești, ideal este s-o scoți în mai puțin de 24 ore. După 24 de ore riscul de infecție crește. Dacă ai mai fost mușcat și cunoști deja procedura, ideal este să iei tratamentul preventiv cu antibiotic înainte de a scoate căpușa. Motivul este că în cazul în care la extragere căpușa regurgitează, antibioticul să fie deja prezent în corpul tău. Pentru extragere ai două opțiuni. Fie mergi la medic, care o va scoate cu o pensetă medicală – ideal este ca medicul să aibă experiență, fie o scoți tu prin rotire cu o pensetă „cârlig”. La extracție căpușa nu trebuie „stoarsă”. Acela este momentul când riscul de infecție este cel mai mare. Rotirea este necesară pentru ca cleștii căpușei să fie „pliați”, iar astfel căpușa să fie extrasă fără riscul ruperii. Este important să nu rămână în tine capul căpușei pentru că riscul de infecție crește iarăși. Dacă rămân doar cleștii nu este o problemă. Aceștia vor fi eliminați natural de corpul tău.
Opțional, poți păstra căpușa într-un recipient pentru a o duce la analiza și verifica dacă este infectată cu Borrelia. În cazul în care căpușa nu este infectată, după tratamentul preventiv nu trebuie să mai urmărești dacă apare semnul distinctiv al bolii Lyme, acel „bullseye”, cerculețul cu punct în mijloc. Mergi la medic să-ți prescrie tratamentul specific preventiv cu antibiotic.
După tratamentul preventiv urmărește zona de unde ai extras căpușa. În cazul unei infecții cu Lyme, semnul „bullseye”, ”eritem” în limbaj de specialitate, apare după 7-21 zile. Deci nu imediat. Dacă apare semnul, înseamnă că ai fost infectat, iar în cazul ăsta trebuie mers la medicul de boli infecțioase și începe tratamentul de durată.