Poză de Yan Krukau pe Pexels.com
Pentru orice copil părinții sunt cei mai importanți, aceștia reprezentând sprijinul și siguranța de care are nevoie pentru a crește și pentru a se dezvolta. Primii ani din viața celui mic sunt fundamentali, fiind și perioada când acesta își petrece tot timpul alături de părinți. Există nenumărate metode prin care o mamă sau un tată poate alege să își petreacă zilele alături de copil, iar în era tehnologiei ideile pot reprezenta și desenele animate de la televizor sau jucatul pe calculator. Dar tipul acesta de obiceiuri moderne nu vor reuși să pună bazele unei relații puternice, existând riscul ca mijloacele performante de tehnologie chiar să îl îndepărteze pe copil de părinți, izolându-l într-o lume virtuală.
Deși, în filmele animate, va descoperi supereroii care se luptă să salveze lumea, tot părinții sunt, pentru cel mic, adevărații eroi. În copilărie timpul petrecut în familie se poate transforma în cele mai frumoase momente, momente pe care viitorul adolescent și le va aminti cu drag. Pentru o puternică relație părinte-copil este nevoie de timp investit în activitățile de familie.
Descoperă, în continuare, câteva sfaturi utile ce pot dezvolta relația părinte-copil:
- Împărtășirea amintirilor
În fiecare zi, pentru a pune bazele unei puternice relații, este nevoie de comunicare. Fiecare familie are anumite modalități prin care reușește să păstreze o legătură strânsă între membri, iar una din ele poate fi discuția de seară, când fiecare împărtășește experiența zilei. Mulți părinți, însă, se rezumă la a întreba copilul cum a fost astăzi la școală și ce note a luat, fapt care poate influența relația părinte-copil într-un mod negativ.
Cel mic va putea înțelege că doar rezultatele academice sunt importante și nimic mai mult. În locul întrebărilor tipice, părinții pot să împărtășească copilului întâmplări din copilăria lor. Pe lângă povești, pozele sunt și ele utile, pentru a contura amintirile. O seară de tipul acesta, care pune accent pe trecutul și copilăria părinților, poate consolida relația de familie. Astfel, cu fiecare poveste, copilul se va apropia mai mult de părinte.
- Exploratul
Copilăria este vremea când cel mic simte nevoia să exploreze lumea înconjurătoare și să petreacă cât mai mult timp afară la joacă. De la plimbări și până la excursii, activitățile petrecute în aer liber pot să influențeze pozitiv relația părinte-copil.
De exemplu, plimbatul cu bicicletele este o activitate plăcută de familie, care va dezvolta și sănătatea fizică. Dacă cel mic încă nu știe să pedaleze, modelele de biciclete pentru copii cu roți ajutătoare sunt începutul perfect pentru el. A învăța să meargă pe bicicletă de la o vârstă fragedă poate aduce doar beneficii pentru copil, cum ar fi dezvoltarea funcțiilor motorii. Există inclusiv modele de biciclete potrivite pentru copiii de un an, pentru plimbările mai lungi. Pe Altex.ro poți găsi o gamă variată de modele, potrivite pentru preferințele și nevoile fiecărui copil.
Așadar, discuțiile zilnice și împărtășirea amintirilor pot dezvolta o mai bună comunicare în familie și o apropiere a celui mic de părinți, iar diferitele activități în aer liber pot reprezenta nu doar menținerea sănătății, ci și experiențe unice ce pun bazele unei relații puternice părinte-copil.