Controversatul proiect de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali în cadrul ședinței ordinare din 25 august, cu privire la taxa pe care familiile în situație de risc cazate în acest moment în condiții insalubre în blocul de locuințe sociale C3 din municipiu, a stârnit discuții aprinse, în cadrul cărora primarul municipiului a afirmat că în cadrul discuțiilor verbale purtate cu directorul Liceului Voievodul Gelu din Zalău și cu inspectorul general școlar a întâlnit o reticență, o răutate din partea acestora
Controversatul proiect de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali în cadrul ședinței ordinare din 25 august, cu privire la taxa pe care familiile în situație de risc cazate în acest moment în condiții insalubre în blocul de locuințe sociale C3 din municipiu, a stârnit discuții aprinse, în cadrul cărora primarul municipiului a afirmat că în cadrul discuțiilor verbale purtate cu directorul Liceului Voievodul Gelu din Zalău și cu inspectorul general școlar a întâlnit o reticență, o răutate din partea acestora
Ce înseamnă însă această ”răutate”? nici mai mult, nici mai puțin, decât încercarea disperată a conducerii școlii și evident a Inspectoratului Școlar Județean de a realiza siguranța în școală, pentru că siguranța elevilor, a minorilor care învață acolo, nu doar a celor cazați în internat, poate fi pusă în pericol prin relocarea cetățenilor din blocul de locuințe sociale C3 , pe care Direcția de Patrimoniu a Consiliului Local, condusă de Alexandru Pura dorește să o facă în cel mai scurt timp.
Ceea ce nu credem că a luat în calcul nici Primăria, nici Direcția de Patrimoniu este tocmai acest lucru: siguranța în unitatea de învățământ. Însă, privită prin prisma celor care ne asigură viitorul, ne educă copiii pe care noi știm că îi trimitem în siguranță la școală, această problemă este tratată cu foarte mare seriozitate și nu lasă loc de necunoscute sau interpretări; nu este loc de reticență, răutate sau orice altceva atunci când este vorba despre copiii noștri.
Unitățile de învățământ întocmesc un plan de măsuri pentru asigurarea securităţii şi a siguranţei elevilor în incinta şi în perimetrul unităţii şcolare , care are la bază Legea nr. 35 din 2 martie 2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, și care cuprinde în mod obligatoriu câteva elemente extrem de importante, cum sunt:
- Evaluarea riscurilor la securitate fizică şi a măsurilor necesare diminuării riscurilor.
- Reactualizarea procedurii care reglementează accesul în şcoală a profesorilor, elevilor şi vizitatorilor.
- Elaborarea/ completarea/ reactualizarea atribuţiilor persoanelor care răspund de asigurarea siguranţei elevilor şi personalului.
- Stabilirea atribuţiilor profesorilor de serviciu pe școală pentru anul școlar curent.
- Încheierea unui protocol de colaborare cu reprezentanţii poliţiei în vederea supravegherii zonelor limitrofe unităţii şcolare şi realizării de acțiuni comune de prevenire a faptelor ce pun în pericol elevii în școală și în zonele din jurul acesteia.
- Instruirea personalului cu privire la accesul controlat în unitatea de învățământ a elevilor și a părinților, cu privire la protecția persoanelor și bunurilor.
- Legitimarea persoanelor care solicită acces în școală, înregistrarea acestora în Registrul pentru vizitatori, identificarea problemelor și nevoilor acestora, respectarea locurilor de așteptare, însoțirea persoanelor de către profesorul de serviciu.
- Luarea unor măsuri imediate de către profesorul de serviciu, în conformitate cu procedura de acces, în cazul intrării în unitate, în timpul pauzelor a unor persoane turbulente.
Care credeți că vor fi profesorii ce vor accepta să fie profesori de serviciu pe școală și să își asume obligațiile prevăzute planul de măsuri, stimați edili? Ce spuneți, d-le director Pura, în condițiile relocării cetățenilor din blocul C3 în curtea Liceului Voievodul Gelu, vă asumați dvs. aceste responsabilități? Considerăm că așa ar fi normal, deoarece ați propus, sub semnătură privată, mutarea acestora specificând clar prin referatul întocmit de către dvs.
”în acest context am identificat ca posibilă locaţie corpul B a internatului din cadrul Liceului Tehnologic Voievodul Gelu din Muncipiul Zalău.”
Probabil din neștiință, deoarece dacă ar fi din ignoranță ar fi foarte grav, nu sunteți la curent cu faptul că siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub coordonarea prefectului şi este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale,adică a Primăriei Municipiului Zalău, d-le director Pura! Este adevărat,pentu această siguranță colaborează inspectoratele şcolare, inspectoratele judeţene de poliţie, și inspectoratele judeţene de jandarmerie care vin în sprijinul unităţilor şcolare.Însă, UAT Zalău răspunde de siguranţa în unităţile de învăţământ aflate pe raza municipiului. Cum ați putut să perezentați o asemenea propunere Primarului, domnule director? Este vizibil că ,în cadrul discuțiilor purtate în ședință , acesta a încercat să repare ce se mai putea repara din situația creată ca urmare a năzbâtiilor pe care le-ați propus. Însă, adult fiind d-le director, și chiar unul foarte bine plătit de comunitate, ar fi cazul să vă asumați responsabilitatea pentru dezinformarea sau informarea defectuoasă a edililor. Siguranța copiilor nostri nu este o joacă, așa că încetați cu inepțiile și nu vă mai jucați cu ce avem mai de preț : copiii.