Luni, 5 februarie 2024, s-a dat startul Simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, odată cu proba scrisă la limba și literatura română. În premieră, corectarea lucrărilor se face în sistem digitalizat.
S-a dat startul Simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, odată cu proba scrisă la limba și literatura română, care a avut loc luni, 5 februarie. Când elevii termină de scris, merg la catedră, unde sunt instalate un laptop și un scanner. Teza este introdusă în server filă cu filă, dar pe prima pagină datele personale sunt secretizate. Echipa de corectare are acces imediat la lucrare, fără să cunoască identitatea elevului.
În judeţul Sălaj, s-au înscris la această probă 2110 elevi și au participat 1879 elevi, înregistrându-se 231 absenți. Lucrările au fost scanate în prezența elevilor și încărcate pe o platformă. Nu s-au semnalat tentative de fraudă.
Pentru buna desfăşurare a Evaluării Naţionale, sunt pregătite 20 Centre de Examen și un Centru de Evaluare, la Colegiul Național „Silvania” Zalău, dotat cu laboratoare de informatică unde, în premieră, vor fi corectate, digital, lucrări scanate, provenite din alte județe.
Toate probele scrise încep la ora 9:00 și sunt monitorizate audio-video. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Subiectele sunt distribuite sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.
Comisia Județeană Sălaj a aprobat măsurile de adaptare a condițiilor de examen și de egalizare a șanselor pentru 28 elevi.
În zilele de 6 februarie și 7 februarie 2024, se vor desfășura probele scrise la Matematică, respectiv la Limba și literatura maternă.
Rezultatele de la Simularea Evaluării Naționale 2024 vor fi comunicate în data de 23 februarie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele pot fi consemnate în catalog.