La data de 6 februarie 2024 s-a desfăşurat proba scrisă la matematică, din cadrul Simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul școlar 2023 – 2024. În județul Sălaj au fost prezenți 1880 elevi din 2110 înscriși, înregistrându-se un număr de 230 absenți. Nu au fost incidente.
La proba scrisă la matematică, din cadrul Simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul școlar 2023 – 2024, elevii au avut de rezolvat, în total, 18 exerciții. Primul conținea cinci subpuncte de tip grilă și unul în care ei trebuiau să răspundă cu adevărat sau fals. Tot tip grilă a fost și subiectul al doilea de la proba la matematică, unde aproape toate punctele au fost de geometrie. Subiectul al treilea presupunea două probleme de logică, unde se cereau rezolvările complete, urmate de alte probleme de algebră și geometrie.
La nivel național, prezența a fost mai scăzută față de proba de limba română. Procedurile pentru digitalizarea lucrărilor au provocat unele dificultăți.
Platforma a mers perfect, cât timp elevii au venit la catedră la interval de 5-10 minute. Ulterior, spre finalul timpului de lucru, în fața scannerului s-a făcut coadă.
Pentru a se pregăti în vederea simulării Evaluării Naționale 2024, elevii de clasa a VIII-a au avut la dispoziție modele de subiecte la matematică și barem, publicate de Ministerul Educației.
Ministerul Educației anunță că va investi peste 70 de milioane de euro din fonduri PNRR într-un nou sistem informatic, astfel încât până în toamna anului 2027 toate examenele să se dea online, iar corectarea să fie integral digitalizată.
Rezultatele obținute la simularea Evaluare Națională 2024 – română și matematică – sunt analizate în fiecare unitate de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, „în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an”. Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, precizează Ministerul Educației.
În premieră, lucrările la simulări, dar și la examenele naționale – Evaluare Națională 2024 și Bacalaureat 2024 – vor fi corectate digital.
Simularea Evaluării Naţionale se încheie pe 7 februarie 2024, cu proba scrisă la limba și literatura maternă.