Simularea pentru Evaluarea Națională, ca și examenul propriu-zis, se fac pe baza unor subiecte concepute potrivit programelor specifice ce includ conținuturi considerate esențiale din programa școlară.
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2025 este următorul:
-17 martie– Limba și literatura română
-18 martie– Matematică
-19 martie– Limba și literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale)
31 martie– Comunicarea rezultatelor
Simularea pentru Evaluarea Națională se va desfășura conform unor programe specifice, publicate de Ministerul Educației. În cadrul simulării vor fi incluse conținuturile esențiale din programa școlară și se vor exclude anumite capitole încă neparcurse la clasă. Acestea din urmă vor rămâne pentru testarea din vară.
În ziua examenului, elevii trebuie să fie prezenți în săli până la ora 8:30. Probele încep la 9:00. Timpul alocat pentru redactarea lucrărilor este de 2 ore pentru după completarea casetei de identificare. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării. Fiind subiecte de tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Pentru textele scrise, se permite doar sublinierea pe text cu stilou/pix albastru sau creion. În cazul exercițiilor de sintaxă, elevii pot delimita propozițiile fără ca acest lucru să fie considerat semn particular
Dacă vor să corecteze un răspuns pe care îl consideră greșit, pentru itemii de tip grilă sau întrebările cu răspuns scurt, elevii trebuie să urmeze instrucțiuni specifice:
Un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.
„Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea la proba Matematică poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
Tot la Matematică, dacă elevul schimbă răspunsul de mai multe ori și consideră o altă variantă ca fiind corectă, trebuie să o scrie clar într-un spațiu special. Aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.
Este permisă realizarea de marcaje și completări pe figurile geometrice, însă doar cu creion sau stilou/pix albastru. De asemenea, elevii pot desena figuri geometrice noi în spațiile destinate rezolvării problemelor.
Colțul lucrării conținând datele personale ale elevului nu se închide și nu se lipește, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia.
După finalizarea probei, asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate.
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice. Fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale.
Dacă între notele acordate de cei doi evaluatori există o diferență mai mare de un punct, lucrarea este automat redistribuită altor doi profesori. Nota finală este calculată luând în considerare cele patru (4) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale.
Elevii nu vor afla public notele de la simulări, acestea fiind transmise doar individual. Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților.