Guvernul PNL propune eliminarea cerinţelor suplimentare impuse fondurilor de pensii admnistrate privat, eliminarea posibilităţii de a opta între Pilonul I şi Pilonul II, precum şi creşterea procentului virat la Pilonul II. Aceste măsuri sunt contestate de sindicalişti, care consideră că mărirea părţii din CAS care pleacă la fondurile private va însemna o scădere proporţională a pensiei publice, fără a garanta însă obţinerea vreunui beneficiu de către cei care cotizează la sistem.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa consideră că astfel de măsuri trebuie să facă obiectul unei dezbateri cu partenerii sociali şi societatea civilă, dar şi rezultatul unor analize bazate pe date şi simulări concrete.
Sindicaliştii acuză guvernanţii că nu înţeleg scopul social al sistemului de pensii publice şi, prin măsurile propuse, susţine doar unul dintre actori, şi anume businessul administratorilor.
Sindicaliştii spun că în România nu există încă o lege care să stabilească modul de calcul şi de acordare a pensiilor în sismetul Pilonului II, iar angajaţii cotizează pe principiul „blana ursului din padure”. De asemenea, nu există nicio obligaţie legală a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minimă a activului cumulat, atrag atenţia sindicaliştii. Potrivit acestora, şi comisioanele de administrare stabilite sunt mari în raport cu responsabilitatea pe care administratorul de fond o are. Nu există nici măcar obligaţia de a garanta valoarea contribuţiilor actualizată cu inflaţia, spun liderii Cartel Alfa.
Intenţia Guvernului PNL de a mări nivelul virat administratorilor privaţi la 6, respectiv 8 puncte procentuale, faţă de maxim 5, arată clar intenţia guvernanţilor de a submina sistemul public de pensii în favoarea alimentării business-urilor private, acuză sindicaliştii, care cer convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social pentru o discuţie pe marginea acestui subiect cu toţi actorii implicaţi.