Pentru că mulți antreprenori au avut probleme cu sistemul e-Factura, Ministerul Finanțelor a realizat și o aplicație simplificată. Este mai ușor de folosit, spun reprezentanții ANAF, și se adresează afacerilor mici, cu puține facturi pe lună. Aplicația poate fi accesată de marți dimineață, 5 martie 2024.
Pentru că mulți antreprenori au avut probleme cu sistemul e-Factura, Ministerul Finanțelor a realizat și o aplicație simplificată. Aplicația simplificată e-Factura a fost creată pentru cele peste 400.000 de afaceri mici, care emit puține facturi pe lună și nu au nevoie de informații suplimentare, cum ar fi referințe de lot sau de comandă pentru produse. Doar elementele obligatorii. Astfel că nu va fi nevoie de un soft diferit de facturare, iar procesul va dura foarte puțin, spun reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Aplicația va fi disponibilă pe site-ul Ministerul de Finanțe și va avea un buton separat, dar rămâne și aplicația obișnuită e-Factura.
Aceasta a fost îmbunătățită. Va putea fi accesată curând și în limba engleză. Numărul sesizărilor s-a micșorat, iar cele mai multe erori au fost rezolvate, spune ministrul Finanțelor. Între timp, ministerul i-a identificat și pe contribuabilii cu probleme.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a declarat:
„Numărul lor este destul de consistent, mai ales al celor care încă nu înțeleg că trebuie să utilizeze e-Factura și din calculele noastre undeva între 150.000 și 200.000. Aceștia sunt primii care vor primi aceste note de conformare. În caz contrar, riscă amenzi”.
Până pe 31 martie, cei care nu transmit facturi în noul sistem nu vor fi sancționați. Ministerul Finanțelor Publice analizează acum posibilitatea ca acest termen de grație să se amâne până pe 1 iulie, însă nu a fost luată o decizie până acum.
De când a devenit obligatoriu sistemul e-Factura, 50 de milioane de facturi au fost înregistrate, în valoare totală de peste 550 de miliarde de lei.