Sistemului de Garanție Returnare va funcționa. Ministrul Mediului, Mircea Fechet spune că termenul de 30 noiembrie pentru lansarea Sistemului de Garanție Returnare nu este negociabil. Mircea Fechet a amintit că data inițială de intrare în funcțiune era 1 octombrie 2022.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, transmite clar că că termenul de 30 noiembrie pentru lansarea Sistemului de Garanție Returnare nu este negociabil. Declarația acestuia vine după ce RetuRo a cerut o nouă amânare.
„Mă voi referi la implementarea cei mai mare proiect al deșeurilor din România, respectiv Sistemul de Garanție Returnare. Avem această discuție ca urmare a solicitării companiei RetuRO, administratorul sistemului, de a amâna lansarea sistemului SGR din 30 noiembrie anul acesta până la anul viitor. Poziția mea în acest subiect este foarte clară și fermă. Termenul de 30 noiembrie 2023 râmâne termenul la care sistemul va porni. Acest termen nu este negociabil! Cred că o țară nu se poate construi din amânări”, a transmis ministrul.
Mircea Fechet a amintit că data inițială de intrare în funcțiune era 1 octombrie 2022.
„Atunci Guvernul a arătat înțelegere și flexibilitate. Însă nu putem perpetua acest model al amânării, pentru că vorbim despre sistemul care ne va transforma din țara depozitării în țara reciclării”, a explicat acesta.
Ministrul a prezentat, de asemenea, mai multe argumente pentru care nu se poate accepta propunerea făcută de RetuRo, care cerea o amânare de 3 luni.
Unul dintre acestea a fost că România ocupă în continuare ultimul loc în Europa la reciclare, industria a avut la dispoziție 5 ani pentru Sistemul de Garanție Returnare. Acesta a amintit, totodată, de o legislație în vigoare care îi obligă pe toți cei care pun pe piață produse ambalate să le colecteze după utilizare.
Sistemul de Garanție Returnare urma să fie al doilea cel mai mare din Europa, după cel din Germania. Din cauză că nu reciclăm, România riscă să primească amenzi foarte mari din partea Comisiei Europene. Prin acest sistem, ar fi trebuit ca până în 2025, să colectăm 77% dintre PET-urile aflate pe piață.
RetuRO este format din mai mulți acționari privați, dar participă și statul român, care are 20% din acțiuni prin Ministerul Mediului, mai precizează sursa citată. Atunci când sistemul va fi implementat, vom plăti în plus cu 50 de bani pentru recipientele din sticlă, plastic și metal, până în trei litri. Pentru a recupera această garanție, va trebui să ducem ambalajele în punctele de returnare, organizate în magazine. De pildă, în schimbul unui pet, vom primi pe loc un bon în valoare de 50 de bani. Îl vom putea utiliza în magazin sau să cerem contravaloarea acestuia la casă. Automatele vor scana și vor recunoaște ambalajele de băuturi cu volume până la trei litri. Acestea vor avea pe etichetă un logo și un cod de bare specific. Aparatele vor anunța consumatorul prin mesaje dacă ambalajele sunt acceptate sau nu.