Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat proiectul de lege care înăsprește pedepsele pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor. Astfel, șoferii care conduc băuți sau drogați riscă să rămână fără permis de conducere până la 10 ani, iar în cazul unui accident cu decese, pot fi condamnați la închisoare pentru o perioadă între 15 și 25 de ani.
„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Inițiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaților, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”. Mulțumesc președintelui Camerei și colegilor deputați pentru dezbaterile consistente și votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării și intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare și interdicția de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a transmis Robert Cazanciuc pe pagina de socializare.
Sancțiunea se va aplica doar șoferilor care au o alcoolemie peste pragul de la care consumul de alcool devine faptă penală, anume 0,80 g/1 alcool pur în sânge.
De asemenea, dacă șoferii drogați sau băuți provoacă un accident rutier în care victimele decedează, pedeapsa este condamnarea la închisoare pentru o perioadă cuprinsă între 15 și 25 de ani.
Acest proiect de lege, adoptat în Parlament, va intra în vigoare după ce va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Parlamentarii consideră că pedepsele trebuie înăsprite pentru a opri tragediile de pe șoselele României.
De 6 ani, România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de accidente rutiere.
Peste 1.540 de persoane au murit și alte circa 3.550 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din țară în anul 2023, conform Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
Dintre cele 53.961 de infracțiuni privind siguranța circulației pe drumurile publice, cele mai multe au fost cele privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, în număr de 8.368 (15,5%), urmate de conducerea fără permis de conducere – 4.702 (8,7%), și conducerea sub influența substanțelor psihoactive – 3.699 (7%).
În urma măsurilor aplicate, structurile de poliție rutieră au reținut 225.887 de permise de conducere, au retras 85.352 de certificate de înmatriculare/inregistrare, respectiv 14.186 de plăcuțe de înmatriculare și au anulat 8.555 de permise de conducere.