Sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău au dat unitatea medicală în judecată pentru că li s-a refuzat acordarea voucherelor de vacanţă aferente anilor 2018 şi 2019. Primii 35 și-au câștigat deja drepturile în instanță.
Aproape 4 milioane de lei reprezintă contravaloarea tichetelor de vacanță la care au avut dreptul, în 2018 și 2019, cei circa 1.300 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență din Zalău. Pentru că nu au beneficiat de aceste drepturi, salariații au deschis procese. Cei care sunt membri ai Sindicatului Sanitas au ales să se judece prin intermediul organizaţiei sindicale; ceilalţi s-au grupat pe secţii şi şi-au găsit avocaţi care să le reprezinte interesele.
Recent, 35 dintre salariați, reprezentați de avocatul Iuliu Costina, au obținut o sentință definitivă, prin care Spitalul Județean este obligat să achite fiecăruia 2.900 de lei reprezentând contravaloarea tichetelor pe cei doi ani.
Câştigul de cauză de care s-au bucurat cei 35, i-a determinat pe alţi 147 de salariaţi ai spitalului să facă demersuri similare.
Potrivit legislaţiei în vigoare, fiecare lucrător, indiferent de postul pe care îl ocupă, acea dreptul la vouchere în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare dintre cei 2 ani. Conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ nu le-a oferit aceste drepturi, invocând lipsa banilor.
Conducerea Spitalului Județean a precizează că în bugetul pe 2018 nu au fost cuprinse sumele necesare plăţii respectivelor vouchere. Un an mai târziu, achitarea acestor drepturi a fost imposibilă întrucât unitatea a realizat servicii medicale peste valoarea contractată.
„Spitalul nu este o instituţie publică finanţată în mid direct de la bugetul de stat şi nu primeşte sume de la buget cu destinaţie specifică pentru acordarea voucherelor de vacanţă. Acestea se pot acorda numai dacă veniturile realizate din contractele încheiate pentru furnizarea serviciilor medicale permit acest lucru. Bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului se elaborează având ca fundament estimarea veniturilor care urmează a fi încasate de către spital, conform legislaţiei în vigoare. În bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2018, nu au fost cuprinse sumele necesare acordării voucherelor de vacanţă. Cu toate că, în bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2019 au fost prevăzute sumele necesare acordării voucherelor de vacanţă, iar numărul maxim de servicii medicale care s-au putut contracta cu CAS Sălaj au fost decontate integral, SJU Zalău a realizat servicii medicale pentru valoarea contractată, acest fapt ducând la imposibilitatea acordării acelor vouchere”, au precizat oficialii unității medicale.