Camera Deputaților a adoptat marți un nou proiect de lege privind simplificarea procedurii de adopție. Potrivit proiectului, perioada concediului de acomodare în procesul de adopţie se va prelungi la doi ani. Proiectul a fost inițiat de liberali, iar Camera Deputaților este decizională.
Deputații au aprobat un nou sprijin pentru părinții care adoptă un copil. Durata concediului de acomodare devine doi ani.
Vești bune pentru cuplurile care doresc să adopte un copil. Conform unui nou act legislativ, procesul de adopție va fi simplificat. Astfel, potrivit unui nou proiect de lege adoptat, marți, de Camera Deputaților, perioada concediului de acomodare în procesul de adopţie se va prelungi la doi ani. Cadrul legal al adopției stabilea o durată a concediului de acomodare de doar un an.
Deputații au adoptat un proiect de lege privind procedura adopției S-au înregistrat 251 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 13 abţineri.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.50 alin.(1) din Legea nr.273/2004, în sensul prelungirii duratei concediului de acomodare, de la maximum un an la maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară.
„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoana îndreptăţită, poate beneficia de cocediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară”, conform proiectul de lege adoptat, marţi, de către deputaţi.
Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Totodată, cuantumul indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Persoanele care vor să adopte un copil se vor adresa fie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul/județul de reședință, fie la un organism privat autorizat (OPA).
Deputatul PNL Ion-Alin-Dan Ignat le-a mulţumit tuturor colegilor care au semnat iniţiativa legislativă, reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în cazul acestui proiect.