Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dat startul apelurilor de proiecte pentru două dintre măsurile dedicate eficienței energetice pentru mediului de afaceri. Valoarea este de 200 de milioane de euro, sprijin pentru reabilitare termică a clădirilor.
Lansarea celui de-al doilea apel de proiecte pentru Valul Renovării – program finanţat din fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – a arătat încă o dată ceea ce s-a observat şi la primul apel de proiecte din perioada aprilie-mai: finanţarea totală a acestui program este insuficientă în raport de nevoile administraţiilor publice locale.
În primele ore de la lansarea celui de-al doilea apel de proiecte pentru Valul renovării, au fost depuse 1.503 de cereri de finanțare. Cele mai multe cereri au fost depuse pentru renovarea integrată a clădirilor publice, pentru renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, precum și pentru renovarea energetică moderată a clădirilor publice la nivel local.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene menționează faptul că urmează încă două măsuri de sprijin: o schemă de stat pentru investiții destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, în valoare de 200 de milioane de euro. Apelurile se deschid la 18 octombrie 2022.
De asemenea , va fi lansată o schemă de ajutor de minimis pentru eficiență energetică la nivelul întreprinderilor , în valoare de 100 de milioane de euro. Apelurile se deschid la 13 octombrie 2022
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene implementează măsuri în valoare de 500 milioane de euro pentru a sprijini sectorul antreprenorial să dobândească independență energetică prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor și construcțiilor industriale/prestărilor de servicii precum și celor specifice proceselor tehnologice cât și pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu.