Recensământul populaţiei şi locuinţelor runda 2021 este un recensământ care va face istorie în statistica oficială românească deoarece este 100% digitalizat: de la culegerea datelor, verificarea, procesarea, analiza şi până la diseminarea acestora către utilizatorii de informaţii statistice. Cetăţenii care au nevoie de sprijin pentru autorecenzare pot apela un Call Center între orele 07:00 – 22:00, dar este posibilă şi autorecenzarea asistată, cu sprijinul unui recenzor în centrele special amenajate în oraşele şi comunele din judeţ.
Stadiul autorecenzării la nivelul judeţean, în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, a fost subiectul conferinţei de presă organizate, marţi, 12 aprilie, la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj, în prezenţa prefectului Dari Toma, a subprefectului Virgil Ţurcaş şi a directorului executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Sălaj, Nicolae Joldeş.
Potrivit datelor prezentate de directorul DJS Sălaj, în perioada 14 martie 2022 – 10 aprilie 2022 (28 zile) la nivelul județului Sălaj sunt înregistrate 37.691 chestionare completate reprezentând 18,23% din populația rezidentă /țintă la momentul de referință.
În mediul urban gradul de autorecenzare este de 32,60%, respectiv 67,40% în mediu rural. Din totalul chestionarelor completate 25,40% sunt completate prin autorecenzare proprie, iar 74,60% chestionare sunt completate prin metoda de autorecenzare asistată.
Cel mai mare număr de chestionare completate la nivelul judeţului Sălaj, s-au ȋnregistrat ȋn municipiul Zalău (8.215 chestionare), urmat de oraşul Cehu Silvaniei (1.864 chestionare), comuna Meseșenii de Jos (1.466 chestionare), comuna Sărmășag (1.434 chestionare), oraşul Şimleu Silvaniei (1.237 chestionare), comuna Hereclean (1.172 chestionare), comuna Bălan (1.128 chestionare), comuna Bocșa (1.021 chestionare).
Cel mai mic număr de chestionare completate s-au ȋnregistrat ȋn comunele Fildu de Jos (90 chestionare), Băbeni (111 chestionare), Zimbor (123 chestionare), Bănișor (142 chestionare).
“La ce ne ajută acest recensământ şi de ce este el important? Pentru că datele statistice colectate stau la baza politicilor publice ale statului român. Poate că ‘politici publice’ sună pretenţios şi nu este pe înţelesul tuturor, însă lucrurile sunt, de fapt, foarte simple. Viitoarele investiţii în drumuri, reţele de apă şi canalizare, deciziile privind construcţia unor creşe şi grădiniţe, săli de sport sau bazine de înot se vor lua pe baza acestor date. Datele colectate la recensământ vor sta la baza oricărei investiţii din fonduri publice şi europene. În acest context, fac un apel la cetăţenii judeţului Sălaj să-şi aloce câteva minute din timpul lor pentru a completa datele solicitate la recensământ. Este un efort făcut astăzi, pentru viitor, pentru tot ceea ce vor însemna investiţiile publice pe care cu toţii ni le dorim pentru dezvoltarea Sălajului”, a precizat prefectul Dari Toma.
Cetăţenii care au nevoie de sprijin pentru autorecenzare pot apela un Call Center: 031 433 8300, între orele 07:00 – 22:00.
De asemenea, este posibilă şi autorecenzarea asistată, cu sprijinul unui recenzor în centrele special amenajate în oraşele şi comunele din judeţ.
Adresa locaţiilor pentru autorecenzarea asistată (ARA), pe fiecare UAT şi programul de lucru aferent acestora sunt afişate pe site-ul Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj şi pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Sălaj.