Cei care au fost acceptați în programul „Casa verde” își pot alege un instalator din cei 515 verificați de AFM. Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu firmele eligibile care se pot ocupa de instalarea panourilor fotovoltaice.
Aproape 90.000 de beneficiari s-au înscris în aplicația pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și urmează să-și instaleze panourile fotovoltaice în perioada următoare.
„Începând de astăzi, persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați pentru a le verifica documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. Ne dorim ca toți cei 87.500 de solicitanți care au aplicat anul acesta să fie aprobați și să devină prosumatori în perioada următoare”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
Pentru a alege un instalator validat de AFM, beneficiarii trebuie să se autentifice în aplicaţia online pentru înscrieri şi să selecteze programul fotovoltaice.
La gestionarea dosarului, vor găsi opțiunea „Adaugă” cerere nouă pentru a începe procesul de selectare instalator. Vor selecta activitatea de realizat „Solicitare atribuire instalator” și vor continua cu opțiunea „Deschide”.
Aici va exista un motor de căutare a instalatorilor, după judeţ şi localitate. Mai rămâne selectarea instalatorul dorit şi trimiterea solicitării.
Începând de miercuri, 6 septembrie, în termen de 90 de zile, aplicanţii vor trebui să selecteze un instalator validat, prin intermediul aplicaţiei. Acesta va efectua analiza documentelor şi va aproba cererile solicitanţilor eligibili, în termen de maximum 30 de zile. După publicarea pe site-ul AFM a listei solicitanților aprobați, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice. Implementarea se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.
Când aleg instalatorul, oamenii trebuie să fie atenţi la condiţiile în care lucrează firma respectivă, ce include pachetul oferit de instalatori şi calitatea produselor. Unele firme au oferte atractive, însă pe termen lung, rezistența materialelor s-ar putea să lase de dorit.
„În acest an, acordăm o atenție deosebită zonei de eficiență energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de aproape 2 miliarde de lei, dublu față de sesiunea precedentă. Ne dorim ca toți cei 87.500 de solicitanți care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp. Apreciez interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice și a unităților de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esențial la succesul programului. Acesta e un program care va continua și în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Miercuri , peste 5.000 de beneficiari şi-au ales instalatorul pe platforma AFM.
Bugetul total al acestei sesiuni a programului este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unitățile de cult au avut la dispoziție 17,5 milioane lei.