Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat că vineri, 19 mai 2023, va porni programul Casa Verde Fotovoltaice, al cărui buget depășește 1,7 miliarde de lei.
O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice, prin care se pot primi bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică, se lansează în această săptămână. Potrivit regulilor programului, începând de vineri, în funcție de regiunea în care locuiesc, cei interesați să-și instaleze panouri fotovoltaice pot să încarce documentele și informațiile necesare în aplicația informatică a Administrației Fondului pentru Mediu.
Conform calendarului oficial, înscrierea persoanelor fizice în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică se va putea face începând din 19 mai (ora 10:00) și până în 26 iunie 2023 (ora 23:59), în funcție de regiunea de domiciliu.
Începând de vineri, cei interesați să ceară bani de la stat se pot înscrie prin intermediul aplicației informatice a Administrației Fondului de Mediu. Anul acesta, persoanele fizice trebuie să se înscrie personal în program.
Înscrierea se face etapizat, în funcție de regiunea de domiciliu a solicitantului, fiecare regiune având alocate trei zile pentru înscriere. Astfel, vineri încep înscrierile pentru București și Ilfov.
De vineri, pe lângă o serie de informații ce trebuie completate în aplicația informatică a Administrației Fondului de Mediu, cei ce vor bani de la stat pentru instalarea de panouri solare trebuie să încarce mai multe documente.
Pentru a se putea înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice, persoanele fizice trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În același timp, autoritățile au stabilit o derie de caracteristici pe care trebuie să le aibă sistemele de panouri solare ce vor putea fi cumpărate cu bani de la stat.
Finanțarea de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice este în valoare de maximum 20.000 de lei, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului (2.000 de lei).
„Având în vedere numărul foarte mare de doritori şi pentru a nu mai solicita aplicaţia informatică, am decis să lansăm sesiunea de înscriere în 8 etape, câte una pentru fiecare regiune de dezvoltare a României. Începând de mâine şi până pe 23 mai va fi deschisă sesiunea pentru locuitorii din regiunea Bucureşti- Ilfov.Pentru înscriere am pregătit o aplicaţie foarte uşor de folosit, solicitanţii nu au nevoie decât de câteva minute din timpul lor şi de cele patru documete în format PDF, cartea de identitate, extras de carte funciară, certificatul fiscal care să ateste lipsa datoriilor la bugetul de stat şi certificatul fiscal care atestă lipsa datoriilor la bugetul local. Înscrierea este structurată în patru paşi simpli. Pentru a avansa la pasul următor este obligatorie finalizarea pasului anterior . După finalizarea cu succes a procesului, solicitantul va primi un email de confirmare a înscrierii, ulterior solicitantul se va adresa unuia dintre instalatorii validaţi, pentru a verifica documentele, pentru a semna contractul şi pentru a instala aceste sisteme fotovoltaice”, a explicat, ministrul Tanczos Barna.
Solicitantul persoană fizică se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni. În cazul în care se depun două sau mai multe cereri de finanţare pentru acelaşi imobil identificat cu număr cadastral, este considerată eligibilă prima cerere de finanţare care îndeplineşte criteriile de eligibilitate.
Pentru solicitantul persoană fizică, este eligibil proiectul care se implementează la adresa menţionată ca domiciliu în cartea de identitate.