Sistemul garanție-returnare, programat să debuteze pe 30 noiembrie, este așteptat cu entuziasm de români, potrivit declarațiilor ministrului Mediului, Mircea Fechet. Acesta a subliniat că sistemul va aduce transformări semnificative în România.
Ministrul Mircea Fechet a declarat că sistemul garanție-returnare este așteptat cu entuziasm de către români și va începe să funcționeze pe 30 noiembrie, aducând cu sine transformări semnificative pentru țară. Sistemul propus presupune returnarea recipientelor precum peturi, sticle sau doze de aluminiu la magazinele de proveniență.
Fechet a evidențiat necesitatea acestui sistem, având în vedere impactul negativ asupra mediului al gunoaielor aruncate peste tot în țară, inclusiv în cursurile de apă, păduri și parcuri. El a subliniat că, pe lângă aspectul inestetic al peisajului, aceste recipiente au un impact semnificativ asupra mediului și reprezintă resurse valoroase care, prin reciclare, ar putea genera investiții și locuri de muncă, reducând presiunea asupra materiilor prime.
Ministrul a menționat că fiecare dintre cele șapte miliarde de recipiente utilizate anual va putea fi returnată la orice magazin după consumarea băuturilor. Acest sistem, conform lui Fechet, va contribui la creșterea gradului de colectare separată, care în prezent se situează la un nivel de aproximativ 12%, o cifră pe care a caracterizat-o drept „rușinoasă”.
Fechet a afirmat că sistemul garanție-returnare din România va deveni al doilea cel mai mare din Europa, după modelul german, unde gradul de colectare este între 95% și 98%. El a subliniat că primii doi ani sunt de adaptare, iar performanțele sistemului sunt așteptate să devină vizibile începând cu al treilea an de funcționare. Ministrul consideră acest sistem drept cel mai important proiect în domeniul gestionării deșeurilor din 1990 până în prezent.
Fechet a accentuat că românii așteaptă cu nerăbdare implementarea acestui sistem, care exista și pe vremea comunismului, dar procesul de colectare selectivă a deșeurilor progresează încet în România. El a subliniat importanța schimbărilor, având în vedere că, până în 2035, țara trebuie să devieze de la depozitarea a 90% din cantitatea totală de deșeuri generate anual, îndreptându-se către reciclare și tratare adecvată.
”Până în 2035, România trebuie să devieze de la depozitare 90% din cantitățile de deșeuri. Dacă calculăm la cele 6 milioane de tone pe care România le generează anual, ar însemna să mai depozităm în 2035 doar 600.000 de tone și restul de 5.400.000 să reușim să reciclăm”, a transmis ministrul Mediului.