Începând cu data de 19 martie 2024, ora 10:00, se dă startul înscrierilor în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus pentru persoanele fizice și juridice interesate să beneficieze de acest ajutor din partea statului.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus sunt adresate celor care doresc să își cumpere mașini noi, mai prietenoase cu mediul înconjurător, iar inițiativa este menită să protejeze mediul și să reducă emisiile de carbon. Pentru a beneficia de aceste programe, trebuie să cunoști condițiile de înscriere și documentele necesare. Programele se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, care vor să achiziționeze o mașină nouă, dând la schimb una veche.
În anul 2024, Programul Rabla Clasic și Programul Rabla Plus își desfășoară sesiunile de înscriere în două etape bine. Prima etapă la ambele programe începe pe 19 martie și se încheie pe 19 aprilie 2024. Pentru persoanele fizice este alocat un buget de 180.000.000 lei pentru Rabla Clasic, iar pentru Rabla Plus există un buget de 420.000.000 lei pentru persoanele fizice. Finanțarea în cadrul celor două programe este astfel structurată pentru a oferi suport atât pentru achiziționarea de vehicule clasice, cât și pentru cele cu propulsie electrică sau hibridă.
Suma alocată pentru fiecare categorie și perioadă este anunțată și detaliată pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului.
Prima de casare rămâne stabilă în acest an, fiind de 7.000 lei pentru Programul Rabla Clasic, cu posibilitatea de a ajunge la 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate.
Asta se aplică autovehiculelor noi care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, stabilite în mod specific pentru fiecare program.
Programul Rabla Clasic și Programul Rabla Plus vin cu noutăți anul acesta, iar cei care vor să se înscrie trebuie să îndeplinească anumite condiții.
Pentru ambele programe, instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de facilități speciale, inclusiv prima de casare sau ecotichet, în funcție de opțiunile de achiziție și precondițiile stabilite. O noutate importantă pentru acest an este aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate prin aceste programe, ca element de vizibilitate și de identificare a vehiculelor care au beneficiat de facilități guvernamentale. Anul acesta, bugetul pentru Rabla Clasic este de 300 de milioane de lei, iar pentru Rabla Plus de 1 miliard de lei.
Ministrul Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că scopul programelor este de a reduce emisiile nocive și a susține elementul de sustenabilitate.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus sunt derulate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu.
„Așa cum am anunțat, pentru Programul Rabla Plus avem, în 2024, un buget record, de 1 miliard de lei. Acest lucru subliniază că acordăm o importanță deosebită finanțării de autoturisme prietenoase cu mediul, fie că discutăm despre autoturisme electrice sau de autoturismele plug-in hybrid. Scopul nostru este de a reduce cât mai mult emisiile nocive, care distrug mediul înconjurător. Programele de finanțare, pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le derulează prin Administrația Fondului pentru Mediu, tocmai asta fac: susțin dezvoltarea unei societăți bazate pe sustenabilitate, pe o atitudine mai verde față de mediu”, a spus ministrul mediului, Mircea Fechet.