Programul Prima Casă 2020 a fost lansat oficial, în această săptămână, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanţelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei.
Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleaşi condiţii de garantare din partea statului român, în favoarea finanţărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program.
Alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a rezultatelor activităţii de creditare în cadrul programului, desfăşurate de finanţatori în anul 2019. Astfel, ponderea garanţiilor acordate în anul precedent în favoarea fiecărei bănci în totalul garanţiilor acordate din plafonul alocat pentru acordarea de garanţii în cadrul Programului Prima Casă în anul 2019, a determinat formularea unei propuneri de alocare corespunzătoare pentru anul 2020. Se asigură astfel implementarea unor criterii cantitative şi calitative, menite să optimizeze procesul de distribuire a plafonului, pentru a crea condiţiile concurenţiale necesare accesării într-o măsură cât mai mare a programului de către beneficiari, arată Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
De la lansarea programului în anul 2009 şi până la jumătatea anului 2019 au fost acordate peste 270.000 de garanţii şi promisiuni de garantare, cu o valoare de totală de circa 25 miliarde lei. Pentru a accesa programul Prima casă este solicitat un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, în timp ce în cazul creditelor ipotecare avansul a oscilat între 15% şi 25%. Dobânda pentru Prima casă este de 2%, la care se adaugă indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor.
Strategia guvernamentală a Programului Prima Casă are în vedere reducerea graduală a intervenţiei statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, în contextul dezvoltării pieţei creditului ipotecar şi a creşterii accesului populaţiei la produsele standard ale băncilor.