• LIVE Sălăjeanul INFO
  • Contact
  • Publicitate
vineri, 13 iunie 2025
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
Sălăjeanul
  • Politică
  • Administrație
  • Cultură
  • Economie
  • Educație
  • Eveniment
  • Social
  • Sănătate
  • Sport
  • Video
Sălăjeanul
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
Acasă Special

Știați că? – Acum 7000 de ani a aparut cartoful

Redacţia de Redacţia
29/01/2025
în Special, Video
2 min
0
0
SHARE
22
VIZUALIZARI
Share FacebookShare Whatsapp

Cercetătorii au stabilit clar, cu ajutorul geneticii, că domnul cartof comestibil provine din strămoși, care au început să fie crescuți acum mai bine de 7000 de ani, undeva în sudul Peru-ului de azi. Perioada de început a cartofului este consolidată de studierea speciilor sălbatice de cartofi, care au fost utilizate pentru dezvoltarea soiurilor actuale. Aceste specii cresc exclusiv în America Latină și parțial în sudul Statelor Unite. Într-un clasament din 2019 al țărilor producătoare de cartofi, Peru se găsea pe un eroic loc 13. Peru găzduiește cele mai multe tipuri de cartofi; conform unor estimări, ar fi vorba de peste 3500 de varietăți; cam două treimi din toate varietățile de cartofi de pe glob.

În piețele din Peru și Bolivia vecină se pot găsi specii și soiuri locale asemănătoare strămoșilor semisălbatici ai cartofului comestibil. Nu există nici o îndoială că unele dintre aceste varietăți au hrănit întreg imperiul incaș. Astfel de proto-cartofi se mănâncă împreună cu un sos pe bază de apă și… lut fin, sos ce poate fi achiziționat tot de la piață. Dar de ce să mănânci cartoful cu pământ cu tot? Ei bine, pentru a neutraliza solanina și tomatina otrăvitoare din aceste varietăți vechi. Diversitatea veche și incredibilă de soiuri din Peru a dus până acolo încât fiecare comunitate de țărani andini își putea cultiva soiuri locale proprii. Acestea puteau să difere vizibil de la o zonă la alta, ca aspect, proprietăți sau gust. Situația se întâlnește până astăzi, când cartofii mari actuali, cu care suntem și noi obișnuiți, sunt cultivați de țăranii din Anzi mai mult pentru pentru exportul la oraș. Pentru consumul propriu, adevărații cunoscători preferă tot varietățile locale de papa, evitând pe cât posibil gustul „fad” al cartofilor moderni.

Papa este numai una din denumirile cartofului în țara de baștină. Mai sunt anka, kea, catzari, mosaki, pua, quinqui, și mai sunt…
BBC s-a aplecat acum câțiva ani asupra cartofilor andini. Mai exact în episodul 2 din mini seria ”The Secrets of Your Food”, în care a fost abordată o a doua metodă prin care cartofii locali, amari și otrăvitori, pot fi consumați fără riscuri. Este vorba despre chuño, cartofii înghețați prin lăsarea în munți nopți și zile la rând. Rezultatul: nu doar o gustare care aduce la gust cu castanele, dar și un aliment care se poate păstra ani în șir.

Etichete: "The Secrets of Your Food"America LatinăandiniBBCBoliviacartof comestibilcercetătorichuñoconservaredenumiriexportgeneticăimperiul incașînghețarepapaPeruproducători de cartofiproto-cartofisoiurisolaninăspecii sălbaticestrămoşițărani andinitomatinăvarietăți
Știrea anterioară

Retro Mania – 1 martie 2025, Arena Oradea

Ştirea următoare

Tânără din Doba – răpită din casă

Ştiri asemănătoare

Fapte antisociale în minivacanța de Rusalii
Social

Fapte antisociale în minivacanța de Rusalii

de Redacţia
11/06/2025
0

Jandarmii sălăjeni au fost la datorie, alături de celelalte structuri județene ale M.A.I., în minivacanța de Rusalii, în scopul menținerii...

Citește mai mult
Reportajul Zilei – Festivitate de absolvire la Colegiul Național Silvania

Reportajul Zilei – Festivitate de absolvire la Colegiul Național Silvania

04/06/2025
Festivitatea de absolvire la Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău

Festivitatea de absolvire la Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău

04/06/2025
Impozitul progresiv susținut de PSD

Impozitul progresiv susținut de PSD

04/06/2025
Butonul roșu activ pentru educație

Butonul roșu activ pentru educație

04/06/2025
Ştirea următoare
Tânără din Doba – răpită din casă

Tânără din Doba - răpită din casă

5 sfaturi practice pentru un plan de sustenabilitate de succes

5 sfaturi practice pentru un plan de sustenabilitate de succes

Faci un comentariu sau dai un răspuns? Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.

CELE MAI CITITE

Festivitate de absolvire la LTMV

Festivitate de absolvire la LTMV

03/06/2025

Căștigătorii concursului de creații tehnice

Festivitatea de absolvire la Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău

Reportajul Zilei – Festivitate de absolvire la Colegiul Național Silvania

Incendiu într-un apartament din Zalău: un bărbat a suferit arsuri grave

ULTIMELE ȘTIRI

Strabag are o unitate de producție în Crișeni

13/06/2025

Programul Rabla nu va fi eliminat de la finanţare

13/06/2025

Modificări pentru funcționarea instituțiilor de învățământ

13/06/2025

Sălăjeanul — Știri și informații la zi
redactia@salajeanul.ro

Navighează după categorie

  • Administrație
  • Advertorial
  • Arhivă
  • Cultură
  • Economie
  • Educație
  • Eveniment
  • Fără categorie
  • Politică
  • Publicitate
  • Sănătate
  • Social
  • Special
  • Sport
  • Ştirile Zilei
  • Video

Ştiri recente

Strabag are o unitate de producție în Crișeni

Strabag are o unitate de producție în Crișeni

13/06/2025
  • Politică de confidenţialitate
  • Politică de cookies

© 2020 Sălăjeanul. Toate drepturile rezervate.

  • Acasă
  • Toate știrile
  • Administrație
  • Cultură
  • Economie
  • Educație
  • Eveniment
  • Politică
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
  • Video
  • Publicitate
  • Contact
  • LIVE Sălăjeanul INFO
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.