Delfini sunt mamifere marine inteligente și sociabile, cunoscute pentru comportamentul prietenos și abilitățile remarcabile de comunicare. Trăind în grupuri bine organizate, joacă un rol esențial în ecosistemele marine .Ei inspiră fascinație prin agilitatea și empatia lor.
Delfinii sunt mamifere marine inteligente și sociabile, aparținând familiei Delphinidae. Aceste animale fascinante sunt cunoscute pentru comportamentul lor prietenos, abilitățile remarcabile de comunicare și adaptabilitatea în mediul marin. De asemenea, comportamentul lor indică un grad ridicat de dezvoltare mentală. Creierul unui delfin adult cântărește aproximativ 1700 de grame, iar la om circa 1400 g.
Delfinii au corpuri aerodinamice care le permit să înoate rapid, atingând viteze de până la 37-60 km/h. Au plămâni, nu branhii, așa că trebuie să iasă regulat la suprafață pentru a respira. Respiră printr-un orificiu numit spiracul, aflat pe vârful capului. În general, au o lungime de 2-4 metri, dar specii precum orca ,cunoscută și sub numele de balena ucigașă, pot ajunge până la 10 metri. Sunt animale foarte sociabile și trăiesc în grupuri numite pode. Aceste grupuri pot include între câțiva indivizi și câteva sute. Delfinii comunică printr-o gamă variată de sunete, inclusiv fluierături, clicuri și țipete, fiecare având semnificații specifice.
Conform celor mai recente date științifice a etologiei cognitive și psihologiei animalelor, delfinii nu doar că au un „vocabular” de 14000 de semnale acustice, care le permite să comunice unul cu altul, dar au, de asemenea, conștiința de sine, „conștiință socială» și empatie emoțională, predispunere de ajutor nou-născuților și bolnavilor, prin împingerea lor la suprafața apei.
Sunt cunoscuți pentru altruismul lor, ajutând adesea membri ai grupului sau chiar alte specii aflate în dificultate. Delfinii sunt carnivori și se hrănesc cu pești, calmari și alte vietăți marine. Folosesc tehnici sofisticate pentru a vâna, cum ar fi „pescuitul cu bule” sau alungarea prăzii în grupuri coordonate.
Delfinii joacă un rol important în ecosistemele marine, menținând echilibrul populațiilor de pești și alte vietăți marine. Din păcate, sunt amenințați de poluare, pescuit excesiv și capturarea accidentală în plase.