Fizicianul englez Tim Berners-Lee este cel care a inventat world wide web în 1989, în timp ce lucra la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară din Elveția. Mai exact în 1989, Berners-Lee a propus un sistem de gestionare a informațiilor, care ulterior a devenit web-ul. În 1990, împreună cu Robert Cailliau, a dezvoltat primele componente esențiale HTML, HTTP și URL. Primul website a fost lansat în 1991, fiind găzduit pe un server de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Scopul inițial al acestuia era de a facilita schimbul de informații între cercetători din diverse părți ale lumii. Web-ul a devenit rapid o componentă fundamentală a internetului modern.
Inițial adoptat în mediul academic, web-ul s-a răspândit exploziv în toată lumea până în mijlocul anilor ’90, transformând radical modul în care comunicăm, lucrăm, învățăm și ne distrăm, devenind astfel nu doar un instrument fundamental pentru accesarea informației, ci și baza pe care s-au construit site-urile, rețelele sociale, platformele de e-commerce, streaming-ul video și audio, educația online și multe alte domenii esențiale ale vieții digitale de astăzi, care ne influențează activitățile zilnice.
Tim Berners-Lee, profesor și cercetător, conduce World Wide Web Consortium , organizația responsabilă cu stabilirea standardelor web-ului, promovând în același timp ideea unui web liber și deschis, luptând activ împotriva monopolurilor digitale și a pierderii confidențialității online, iar prin lansarea proiectului Solid, își propune să ofere oamenilor mai mult control asupra propriilor date, întărind astfel autonomia și securitatea acestora în era digitală.
Tim Berners-Lee, creatorul world wide web-ului, continuă să joace un rol esențial în evoluția internetului, atât prin stabilirea standardelor cât și prin promovarea unui web liber, deschis și accesibil tuturor. Angajamentul său față de protejarea confidențialității utilizatorilor și combaterea monopolurilor digitale se reflectă în proiectele sale, cum ar fi Solid, care își propune să ofere oamenilor control total asupra propriilor date, marcând astfel un pas important în direcția unei lumi digitale mai sigure și mai democratice.