Nucile sunt o sursă naturală de sănătate și energie, pline de grăsimi sănătoase, proteine și antioxidanți. Consumate regulat, acestea sprijină funcționarea inimii, creierului și întregului organism.
Nuca este un fruct uscat cu coajă tare și lemnoasă care se mândrește cu un conținut ridicat de grăsimi benefice pentru organism, minerale, precum și proteine, vitamine și fibre. În funcție de tipul de nucă, conținutul acestor substanțe variază, dar pentru toți, nucile au cele mai multe beneficii neprocesate, așa-zis naturale.
Datorită combinației ideale de grăsimi sănătoase, proteine de înaltă calitate și fibre esențiale, acestea sunt o sursă excelentă de calorii bune și reprezintă o gustare perfect echilibrată, care susține nivelul de energie de lungă durată și performanța fizică, fiind astfel o alegere excelentă pentru persoanele active ce își doresc să își mențină vitalitatea pe parcursul întregii zile.
În general, pentru 100 de grame de nuci, valorile nutriționale sunt următoarele: calorii 654 kcal, grăsimi 65 g, grăsimi saturate 6.1 g, grăsimi mononesaturate 8.9 g, grăsimi polinesaturate 47 g, carbohidrați 14 g, fibre 7 g , zaharuri 2.6 g, proteine 15 g, vitamina E 0.7 g (aproximativ 4% din doza zilnică recomandată), magneziu 158 mg(aproximativ 40% din doza zilnică recomandată). Aceste valori pot varia ușor în funcție de tipul specific de nuci și modul în care sunt procesate.
Deoarece sunt bogate în antioxidanți și vitamina E, nucile susțin memoria și concentrarea, și ajută la protejarea celulelor cerebrale, contribuind semnificativ la susținerea proceselor de creștere și regenerare celulară.
Fibrele prezente în nuci joacă un rol esențial în susținerea unei digestii sănătoase, contribuind la îmbunătățirea tranzitului intestinal și la menținerea unui sistem digestiv echilibrat, ceea ce ajută la prevenirea diverselor afecțiuni gastrointestinale.
Datorită indicelui glicemic scăzut acestea sunt o gustare perfectă pentru diabetici prevenind creșterile bruște ale zahărului din sânge, dar și pentru vegetarieni și vegani, care doresc să își asigure un aport optim de substanțe benefice pentru sănătatea generală.
Nucile, considerate adevărate comori ale naturii, sunt printre cele mai nutritive alimente pe care natura ni le oferă, fiind o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale, micronutrienți esențiali și cu un conținut ridicat de Omega-3 și Omega-6, care le conferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv sprijinirea funcțiilor cognitive, menținerea sănătății creierului, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare prin reducerea colesterolului „rău” și întărirea sistemului imunitar. Acestea se pot consuma ca gustare între mese, se pot combina cu iaurt și cereale sau cu miere (pentru că ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar).
Nucile sunt folosite mai ales în deserturi și ca gustări, dar și în tratamente de înfrumusețare. Bogate în vitamina E și zinc, ele ajută la menținerea unui ten sănătos și a unui păr strălucitor.
Atunci când sunt integrate într-o alimentație echilibrată, nucile devin un veritabil aliat natural, contribuind activ la menținerea unui stil de viață sănătos, echilibrat și sustenabil.