Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, sălăjenii trec la igienizarea terenurilor, grădinilor şi livezilor prin arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a vegetaţiei uscate. Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Arderea vegetaţiei uscate provoacă şi efecte negative solului. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor.
În această perioadă se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație uscată majoritatea acestora fiind generate de către cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător. Din fericire, acestea au fost stinse fără a produce pagube materiale însemnate ori victime omenești, deși riscul ridicat, mai ales că cele mai multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea drumurilor, locuințelor sau a fondului forestier.
Având în vedere amploarea fenomenului, în care au fost înregistrate la nivelul județului Sălaj nu mai puțin de 10 incendii la vegetație uscată în mai puțin de 72 de ore , pompierii sălăjeni le cere tuturor persoanelor să manifeste o mai mare responsabilitate și să respecte următoare măsuri de prevenire în desfășurarea activității de igienizare: desfăşurarea arderii se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.