Agenția Națională pentru Sport nu mai are bani la buget. În acest context, președintele fostului minister devenit agenție, Elisabeta Lipă, a subliniat că aşteaptă rectificarea pentru a putea avea o activitate corespunzătoare.
Agenția Națională pentru Sport a rămas fără bani la buget. Astfel, președintele autorității a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă rectificarea pentru a putea avea o activitate corespunzătoare. De asemenea, aceasta a subliniat că nu are soluții de redresare până la rectificarea bugetară, deoarece împărţirea se face pe semestre şi trimestre. Totodată, banii au fost mutaţi în primele trimestre pentru a acoperi nevoile federaţiilor şi cluburilor.
„Nu avem soluţii să ne redresăm până la rectificare, pentru că împărţirea se face pe semestre şi trimestre, iar banii au fost mutaţi în primele trimestre pentru a acoperi nevoile federaţiilor şi cluburilor. Avem promisiune, susţinere pentru a primi un buget consistent şi să putem susţine activitatea federaţiilor. Obiectivul ANS nu este de a cuceri medalii, ci de a susţine federaţiile sportive naţionale ca ele să obţină prin sportivii lor din loturile olimpice, împreună cu COSR, să calificăm cât mai mulţi sportivi la Jocurile Olimpice, pentru a reprezenta ţara cum se cuvine”, a declarat Elisabeta Lipă într-o conferință de presă.
Fosta mare canotoare a subliniat că instituția pe care o conduce vrea să facă lucruri bune pentru sportul românesc, care nu traversează o perioadă tocmai bună.
„Ne dorim să facem lucruri bune pentru sportul românesc, care nu traversează o perioadă tocmai bună, iar când lucrurile merg în perioade tulburi, satisfacţia este cu atât mai mare. Nu-mi place să mă uit în spate, dar sunt situaţii în care trebuie să spui starea acestui minister şi încercăm să ieşim din impas, pentru că Jocurile Olimpice bat la uşă, iar sportivii noştri nu au nicio vină pentru aceste probleme. Am găsit un buget de 581 de milioane de lei, ‘cel mai mare buget’ din istoria Ministerului Sportului, după cum s-a exprimat ministrul Eduard Novak, dar nu nici pe departe aşa. Eu pot să spun că este cu vreo 30 de milioane mai mare decât în 2016 când am condus destinele ministerului ca ministru. Fiind buget mic, din punctul meu de vedere, cei mai mulţi bani s-au dus spre federaţii, fără a le satisface nevoile, în jur de 170 de milioane, către 68 din 80 de federaţii pe care le are în subordine ANS. În jur de 240 de milioane au mers către subordonate”, a mai spus Elisabeta Lipă.
„Când am preluat de la ministrul Novak frâiele Agenţiei, i-am promis că voi continua proiectele. Primul dintre ele ar fi ‘Hercules – sportul pentru toţi’, să încercăm să scoatem copiii din faţa calculatoarelor, dar important este să vedem câţi se vor regăsi legitimaţi pentru marea performanţă. Următorul proiect este Strategia Naţională pentru Sport, care din punctul meu de vedere nu e completă, e o analiză a biroului de audit din MTS, discuţii cu circa 500 de subiecţi. Avem o analiză a sportului românesc, dar nu are norme de aplicare, ca să ştim de mâine cam ce trebuie să facem. L-am întrebat care ar fi viziunea de continuare a acestei strategii, iar Dl ministru mi-a zis că trebuie să facem comisii, pe infrastructură, pe financiar, pe modificări de legislaţie, deci avem de muncă serios. Avem nevoie să vedem ce putem face în următoarele trei cicluri olimpice pentru a îmbunătăţi mişcarea sportivă, pentru că de la an la an baza de selecţie scade drastic, vedem asta prin cele 48 de cluburi ale ANS sau departamentale, iar noi trebuie să găsim soluţii pentru a aduce copiii către sport”, a transmis Elisabeta Lipă.