Un tânăr de 20 de ani, din comuna Măeriște a fost prins de polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Sălaj în timp ce se afla la volan, după ce consumase substanțe psihoactive.
Biroul de presă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj ne-a informat printr-un comunicat:
”Luni, 16 octombrie a.c., la ora 13.00, pe strada Independenței din localitatea Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Sălaj au oprit în trafic pentru control un autoturism, condus de un tânăr de 20 de ani, din comuna sălăjeană Măeriște.
În urma testării acestuia cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Polițiștii rutieri au întocmit în cauză dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.”
De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, transmite conducătorilor auto următoarele atenționări:
”Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
La data de 13 iulie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
-
nu deținea permis de conducere;
-
deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
-
a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
-
a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.”