Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost prezent joi, la Zalău. Președintele Consiliului Județean, împreuna cu prefectul și subprefecții județului au discutat despre programele de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență pentru dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare, dar și despre îmbunătățirea infrastructurii de colectare selectivă a deșeurilor, și dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor.
Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, s-a întâlnit, joi, cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, temele principale ale discuțiilor vizând programele de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență pentru dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare (inclusiv în comunitățile cu mai puțin de 2.000 de locuitori), respectiv pentru îmbunătățirea infrastructurii de colectare selectivă a deșeurilor, precum și dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor, capitol la care județul Sălaj este un exemplu de bune practici.
Împreună cu deputatul Seres Denes, prefectul județului, Dari Toma, subprefectul Virgil Țurcaș, și vicepreședintele CJ Sălaj, Szilágyi Róbert-István, cei doi oficiali au vizitat Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Dobrin, precum și Amenajarea hidrotehnică Vîrșolț.
„Apreciez și laud performanța Sălajului în gestionarea deșeurilor. De foarte multe ori auzim în România că nu se poate, că nu există legislație, sprijin financiar ori instituții care să facă un management corect al deșeurilor. Județul Sălaj este exemplul cel mai bun că atât legislația, cât și investițiile autorităților județene și ale statului român, împreună cu implicarea pot genera rezultate bune și pot crea un sistem performant de gestionare a deșeurilor. Sunteți printre primele județe din țară la capitolul deviere de la groapă, care arată eficiența sistemului de colectare selectivă. Astfel, nivelul de reciclare a ajuns la 50%, iar în unele localități depăşeşte 60%”, a precizat ministrul Mediului.
În același context, Tánczos Barna a anunțat lansarea, prin PNRR, a două programe naționale pentru îmbunătățirea infrastructurii de colectare a deșeurilor, prin care va fi finanțată amenanajarea unor centre de aport voluntar pentru deșeurile voluminoase (deșeuri provenite din construcții, mobilier, sticlă, deșeuri periculoase, biomasă, anvelope), precum și a insulelor digitalizate de colectare separată a gunoiului.
„M-au bucurat prezența domnului ministru în județul nostru și aprecierile domniei sale în ceea ce privește dezvoltarea economiei circulare, rata de reciclare și modul de funcționare a Centrului de la Dobrin. Am avut discuții constructive și ne-am regăsit în planurile Ministerului Mediului referitoare la gestionarea deșeurilor și îmbunătățirea calității mediului înconjurător. Îi mulțumesc pentru toată deschiderea de care dă dovadă în rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm și sunt convins că împreună vom găsi cele mai bune soluții pentru modernizarea sistemului de management integrat al deșeurilor, pentru un viitor mai curat”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.