Se va achita o taxă pentru absolvenții care nu s-au prezentat sau au picat examenul de Bacalaureat, și care vor să participle la acest examen în sesiunea de toamnă.
Absolvenții de liceu care nu s-au prezentat sau au picat examenul de Bacalaureat 2024 au ocazia de a încerca din nou în toamnă, însă majoritatea vor fi nevoiți să achite o taxă semnificativă.
Între 15 și 22 iulie, se fac înscrierile pentru sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2024.
Absolvenții de liceu vor fi nevoiți să susțină doar examenele la disciplinele unde au obținut note sub 5. De exemplu, dacă ai luat 7 la Limba Română, 6 la Matematică și 4 la Fizică, în sesiunea următoare vei da examen doar la Fizică.
La sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2024, pot să se înscrie toți absolvenții de liceu care nu au reușit să promoveze examenul din luna iulie sau care nu au trecut în anii anteriori. De asemenea, persoanele care au finalizat 12 clase, dar nu au susținut niciodată examenul de maturitate, au dreptul să se înscrie.
În plus, nu există o limită de vârstă, iar anul în care ai terminat liceul nu influențează eligibilitatea.
Absolvenții de liceu care nu au reușit să promoveze examenul în trecut pot să se înscrie la Bacalaureat în fiecare an, atât în sesiunea de vară, cât și în cea de toamnă, fără restricții privind numărul de încercări.
Legea nu limitează înscrierile, ceea ce înseamnă că ai voie să susții examenul anual până când obții nota de trecere. De exemplu, dacă ai picat anul trecut, ai ocazia să revii mai bine pregătit anul acesta. Dacă nu reușești nici acum, poți încerca din nou și anul următor, și tot așa.
Examenul de Bacalaureat nu implică taxe pentru absolvenții de liceu care îl susțin pentru prima dată, în cele două sesiuni normale din vară şi din toamnă. Însă, cei care aleg să se reînscrie după aceste sesiuni pentru a susţine Bacul vor fi nevoiți să plătească o taxă, iar această sumă se majorează de la an la an.
Taxa de înscriere pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024 va avea un impact asupra bugetului tău. Aceasta se stabilește anual și trebuie comunicată până la începutul lunii martie a anului școlar în curs. Pentru candidații care susțin examenul pentru a treia oară, taxa a crescut, iar taxa pentru fiecare probă variază în funcție de județ, conform unei informări a Ministerului Educației.
În acest an candidații vor trebui să achite o taxă de 464 de lei pentru toate probele, echivalentul a aproape 100 de euro. Comparativ, în 2023, cei care au picat Bacalaureatul în anii anteriori au plătit 435 de lei. Aceasta este o creștere semnificativă față de 2022, când taxa era de 367 de lei. Pentru a reuși la examenul de Bacalaureat 2024, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă și să aibă o medie generală de cel puțin 6.