Anumite melodii îți par insuportabile, în schimb despre altele simți că îți deschid inima. De ce este așa? Cine decide gustul tău pentru un anumit gen muzical și de ce? De ce anume depinde ce îți place și ce nu?
Dacă îi întrebi pe cei din jurul tău, cel mai probabil îți vor spune că un anumit stil de muzică are ceva de-a face cu sinele lor, cu personalitatea. Prin urmare, pot trăsăturile tale de caracter să influențeze ce stil îți place? Dacă te uiți cu atenție, se poate să ajungi la această concluzie. Poate că ai un prieten destul de rebel și extrovertit ce iubește sunetele produse de o varietate de tobe muzicale, pe când un altul, mult mai sensibil, preferă diverși cântăreți de blues.
Dacă și tu ai o curiozitate legată de preferințele tale muzicale, citește în continuare pentru a afla cine și ce este cu adevărat responsabil de muzica pe care o asculți cu plăcere.
Descoperă de unde provine, de fapt, preferința muzicală a oamenilor:
Preferințele muzicale apar încă din copilărie
Pentru a descoperi ce are o influență decisivă asupra gustului muzical, numeroși cercetători au realizat studii, la finalul cărora au aflat că preșcolarii sunt mult mai dispuși să asculte o varietate mai mare de stiluri, spre deosebire de copiii de vârste mai mari.
Conform acestor studii, realizate pe parcursul a patru ani, copiii aflați în clasa întâi ascultau cu plăcere bucăți sonore din patru genuri muzicale (pop, clasic, avangardist și etnic), pe când, în clasa a patra, ei deja aveau o preferință clară spre muzica pop.
De unde apare, însă, această preferință? Cel mai probabil, se datorează prejudecăților de genul: ”Muzica clasică este doar pentru bătrâni” sau datorită influențelor grupului, care, așa cum se întâmplă în cazul vestimentației, pot induce ideea că un anumit tip de muzică este bun sau de proastă calitate, căci copiii învață din mediul social și sunt ușor influențabili. Dar acest lucru poate avea și o parte bună, deoarece acest lucru are de-a face cu învățarea, așa că profesorii îi pot ajuta pe copii să asculte cu plăcere o gamă muzicală mai largă.
Muzica în adolescență
Gusturile muzicale ale copiilor se schimbă constant. Apare un nou prieten căruia, spre deosebire de ceilalți din grup, îi place un alt gen muzical și, datorită lui, începi să asculți și tu melodii hip-hop, de exemplu, care până atunci nu erau prezente în lista de mp3-uri din telefonul tău.
Este clar că muzica are un efect puternic de construire a grupurilor și este omniprezentă în viața de zi cu zi, iar generațiile de tineri sunt foarte mult definite de aceasta.
În mare parte, gusturile tale se dezvoltă în concordanță cu descoperirea de sine, iar în jurul vârstei de 20 de ani, preferințele tale se solidifică și melodiile ascultate atunci îți vor rămâne în memorie întreaga viață.
Gusturile muzicale se învață social
Desigur, nu toți cei care au aceeași vârstă au aceleași preferințe, iar acest lucru se datorează în mare parte faptului că oamenii au un alt creier, astfel că fiecare percepe muzica diferit. Pe de altă parte, însă, diferitele experiențe sociale joacă un rol major în dezvoltarea unei anumite preferințe.
Muzica este percepută emoțional și poate aduce din nou la viață anumite momente ce au avut un impact puternic asupra ta. Anumite cântece îți pot aminti de o ceartă sau de cineva insuportabil, de aceea, cel mai probabil nu le suporți. Sau nu vrei să mai auzi melodia preferată a ta și a unei persoane pe care ai iubit-o, dar de care te-ai despărțit.
În concluzie, cumva gusturile tale pentru muzică depind de întâmplare, de ceea ce ascultau părinții și prietenii tăi sau de ceea ce era popular într-un anumit moment? Este posibil ca acesta să fie răspunsul, însă, cu siguranță, depind și de ceea ce ai experimentat, iar preferințele tale pot să reflecte istoria ta individuală.
Sursa foto: pexels.com