Ministrul Familei, Natalia Intotero, a vorbit despre felul în care se va realiza testarea antidrog a elevilor în școli. Aceasta se va realiza doar cu acordul părinților.
Natalia Intotero a vorbit despre cum se va realiza testarea antidrog a elevilor în școli. Potrivit acesteia, nu se poate face nimic fără acordul părinților.
„La nivelul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalității de Şanse am pornit deja câteva acţiuni. Începând de mâine, în toate judeţele ţării prin sprijinul Direcțiilor Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului vom discuta cu toţi tinerii care au împlinit vârsta de 17 ani pe o campanie antidrog şi cu privire la drepturile şi obligațiile pe care acestea le au. De asemenea, pe data de 13 septembrie, am invitat la Palatul Parlamentului 40 de ONG-uri cu atribuții în domeniul familiei unde vom discuta cu acestea despre importanța demarării unei şcoli pentru părinţi pentru conștientizarea privind creşterea consumului de droguri în rândul tinerilor şi elevilor. Părintii nu au agreat această formă de testare obligatorie. Doar cu acordul acestora. Există o serie de evenimente în cascadă care vor veni odată cu testarea unui elev. Avem nevoie să se implice cât mai multe ministere”, a declarat ministrul Familiei.
Întrebată cine va face aceste teste și cum vor fi siguri că nu vor da un rezultat fals pozitiv, Natalia Intotero a explicat:
”Să știți că pot să intervină și asistenții medicali în multe din unitățile de învățământ. Aceștia există în momentul de față. De asemenea, pot fi implicate și cadre medicale de specialitate, care se află la Direcțiile Generale de Asistență și Protecția Copilului, printr-un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.”
Vă amintim că marți, pe data de 5 septembrie, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că la nivelul fiecărei școli din ţara noastră vor fi constituite grupuri de acţiune. Aceste grupuri vor conţine specialişti în domeniile droguri, violenţă şi bullying. Profesorii şi reprezentanţii asociaţiilor de elevi şi părinţi vor participa şi ei la aceste grupuri.
Specialiştii menţionaţi vor face parte din instituţiile semnatare a Planului naţional cadru de acţiune privind siguranţa şcolară.
Planul semnat marţi, 5 septembrie, prevede elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în şcoli, transmite MAI.
Procedurile vor implica acordul părinţilor, vor asigura confidenţialitatea, nediscriminarea şi vor evita stigmatizarea sau bullying-ul. Propunerile de act normativ se vor face cu consultarea asociaţiilor de părinţi şi elevi, mai notează MAI.
Părinţii vor juca astfel un rol esenţial în atingerea scopului de creştere a gradului de siguranţă în şcolile din România, se arată în comunicatul sursei citate. Colaborarea cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii asociaţiilor de elevi va fi totodată extrem de importantă.
Ministrul de Interne a mai subliniat că aceste realităţi, precum consumul de droguri sau violenţa în şcoli, nu au fost până acum abordate structurat. Mai multe ministere, dar şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, au fost acum cooptate în acest efort al autorităţilor.
Reamintim că Planul naţional cadru de acţiune privind siguranţa şcolară a fost semnat de către ministrul Afacerilor Interne; ministrul Educaţiei; ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei; ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse; ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale; ministrul Culturii și ministrul Sănătăţii.