Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, care interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice. În plus, printr-un decret emis, de acum înainte, fumatul cu dispozitive electronice este interzis în spațiile publice închise.
Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun. Cu câteva zile în urmă, Parlamentul a adoptat un proiect de lege propus de membrii PNL, referitor la reglementarea țigărilor electronice, indiferent dacă acestea conțin tutun sau nu. În plus, printr-un decret emis, de acum înainte, fumatul cu dispozitive electronice este interzis în spațiile publice închise.
Proiectul a fost adoptat pe 27 februarie, cu majoritate de voturi, de plenul Camerei Deputaților, for decizional, fiind admise și mai multe amendamente care au fost respinse inițial.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 201/2016 precum și a Legii nr. 349/2002. În vederea reducerii expunerii copiilor și tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate precum și interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru țigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru țigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.
Totodată, se stabilește în sarcina instituțiilor de învățământ a obligației de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora. De asemenea, se asigură preluarea definiției țigaretei electronice și a flaconului de reumplere a țigaretei electronice, așa cum sunt prevăzute în legislația europeană.
Unul dintre amendamente definește dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, țigareta electronică, flaconul de reumplere, pliculețul cu nicotină pentru uz oral, precum și produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piață a pliculețelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conținut în fiecare pouch nu poate depăși valoarea de 20 mg/pliculeț.
Persoanele juridice care încalcă aceste norme vor fi amendate cu 5.000 de lei la prima abatere, cu 10.000 de lei și suspendarea temporară a activității la a doua abatere, până la remedierea situației care a condus la suspendarea. Pentru repetarea încălcării legii, se aplică o amendă de 15.000 de lei și se poate dispune închiderea definitivă a unității respective.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, de către reprezentanți ai poliției locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.
Ministerul Educației stabilește, prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar, sancțiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităților de învățământ.