Țigările electronice reprezintă un pericol uriaş pentru sănatate. Este ultimul avertisment al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În lume, 1 din 5 tineri spune că a încercat ţigările electronice înaintea celor clasice. Producătorii spun că sunt mai puţin dăunatoare decât ţigările din tutun. Medicii însă atrag atenţia că şi ţigările electronice pot duce la cancer pulmonar.
Unii au fost motivaţi de iubirea pentru natură, alţii de o ţigară electronică. 3 din 10 consumatori spun că acestea i-au ajutat să se lase complet. Renunţarea la tutun este însă un pas extrem de dificil pentru cei mai mulţi dintre fumători.
Mulţi cred că, dacă aleg ţigările electronice, riscurile nu sunt la fel de mari ca în cazul celor clasice. Medicii însă nu sunt de aceeaşi părere şi trag un semnal de alarmă. Astfel de produse ascund substanţe cu mare potenţial cancerigen.
Ca şi în cazul ţigărilor clasice, afectaţi sunt şi nefumătorii care stau în preajma celor care folosesc ţigările electronice.
Substanţele nocive ajung şi la ei, iî cantităţi mai mici, dar suficiente pentru ca şi aceştia să fie expuşi unor riscuri. Copiii sunt, desigur, cei mai vulnerabili.
În Uniunea Europeană, cei mai mulţi fumători sunt în Grecia şi Bulgaria. România are cea mai mare creştere a numărului de fumatori.
Organizației Mondiale a Sănătății a etichetat țigările electronice drept extrem de„dăunătoare”, și a avertizat că utilizarea acestora trebuie să fie mai bine reglementată pentru a proteja copiii și adolescenții.
Organismul global de sănătate a recomandat guvernelor să ia măsuri pentru a preveni nefumătorii să înceapă să folosească vapori cu nicotină, spunând că astfel de produse sunt adesea comercializate tinerilor folosind o serie de arome diferite care pot „atașa copiii de nicotină”. O mai bună reglementare ar putea preveni „normalizarea comportamentului în materie de fumat” și ar putea proteja generațiile viitoare, a spus OMS.
OMS a declarat că o analiză sistematică globală a descoperit recent că copiii și adolescenții care folosesc vapori cu nicotină au mai mult de două ori mai multe șanse să utilizeze ulterior țigări convenționale. Cu toate acestea, experții au acuzat OMS că nu a înțeles „diferența fundamentală” dintre dependența mortală de tutun și dependența de nicotină. OMS a avertizat țigările electronice și vaporii, care simulează senzația de fumat, ar putea acționa ca o „poartă” către consumul de tutun.
Cardiologii avertizează că vaparea este atât de periculoasă și creează dependență încât ar trebui interzisă. Nicotina este foarte captivantă. Sistemele electronice de livrare a nicotinei sunt dăunătoare și trebuie să fie mai bine reglementate. În cazul în care nu sunt interzise, guvernele ar trebui să adopte politici adecvate pentru a-și proteja populațiile de daunele sistemelor electronice de livrare a nicotinei și pentru a preveni absorbția lor de către copii, adolescenți și alte grupuri vulnerabile.
Promovarea agresivă a dispozitivelor electronice de fumat atrage copiii, astfel că dispozitivele electronice sunt „promovate agresiv ca alternative„ mai sigure ”sau„ fără fum ”la țigări” și că tutunul și industriile conexe folosesc „aceleași vechi tactici de marketing pentru a promova noi instrumente pentru a prinde copiii de nicotină și pentru a eluda legislația privind tutunul .
OMS are dreptate ca nefumătorii, în special copiii, să fie descurajați de la utilizarea oricărui produs de nicotină. Dar pentru cei peste un miliard de fumători de tutun din lume, sistemele electronice de livrare a nicotinei fac parte din soluție, nu din problemă.
Sfatul nostru? Nu fumați deloc!