Fiecare dintre noi își privește locuința ca pe o oază de liniște și relaxare. Așa că, pentru o mai bună relaxare, în casă ar trebui să existe armonie. Aerul să nu fie închis, temperatura să fie una optimă, lumina naturală să pătrundă tiptil în locuință, iar curățenia și ordinea să domnească peste întreaga casă.
Probabil că acum te gândești că ar trebui să ai o casă în care lucrurile sunt așezate la boloboc, dar nu este așa. Un pahar cu apă pe jumătate plin mai uită toată lumea pe masă sau o bluză aruncată pe scaun, mai ales dacă pleci în grabă spre serviciu. Astea sunt lucruri mici care se găsesc în casa oricui. Însă, hârtii care stau aruncate și pe care nu le mai găsești atunci când ai nevoie de ele, haine care zac și ele aruncate prin șifonier sau altele, asta nu mai înseamnă ordine. Și dacă ți se întâmplă destul de des acest lucru, nu ar trebui să te simți prost, dar nici să te complaci în această situație. Ar trebui să găsești un echilibru și să adopți niște obiceiuri pentru a ajunge la o rutină. Și după ce ai ajuns la o rutină, lucrurile se rezolvă, pentru că o să reușești în acest fel să păstrezi curățenia de la tine din casă.
Și tocmai despre aceste mici obiceiuri vorbim și noi în articolul de astăzi. Așa că, dacă ai luat o pauză de la curățenie și ai dat de acest articol întâmplător sau sătul de dezordine, îți recomandăm să rămâi și să îl citești. Și dacă ai găsit ceva care să te ajute, zi-le și prietenilor tăi.
Fă-ți un program de curățenie
Adoptarea unor obiceiuri și dezvoltarea unei rutine nu o să te scape de curățenie. Ea tot trebuie făcută temeinic și cu simț de răspundere. Doar că, prin dezvoltarea rutinei, curățenia nu o să mai dureze atât de mult.
Pentru a începe un program de curățenie, ar trebui să iei o foaie de hârtie și un pix sau să îți notezi pe telefon ce treburi casnice ai de făcut în fiecare săptămână. De exemplu, dacă s-au strâns multe rufe de spălat, pune-le în cap de listă. Sau dacă s-a strâns prea mult praf pe etajere, pune și asta pe listă. Cel mai indicat este să faci o plimbare prin casă, să observi ce trebuie făcut și să notezi. Dacă o să te apuci să le notezi și să le și faci, o să vezi că la curățenia mare, de weekend, nu o să mai stai atât de mult.
Organizează-ți lucrurile eficient
Dacă ai mai avut frați sau surori, probabil că îți mai aduci aminte de cât de multe lucruri ajungeau să se piardă. Ei bine, acum că te-ai mutat singur sau cu partenerul, asta nu înseamnă că nu trebuie să știi în permanență unde îți sunt lucrurile și să le strângi pe toate undeva unde să știi de ele. De exemplu, dacă ți-ai făcut un mic spațiu de muncă acasă și ai multe acte sau hârtii, apelează la bibliorafturi. Iei mai multe, în funcție de categorii, și împarți hârtiile. Într-un biblioraft poți să pui actele de la casă, în alt biblioraft poți să pui actele de muncă și tot așa. Depinde foarte mult ce acte ai și cât de multe. Așa că, bibliorafturile sunt excelente dacă ai multe hârtii de depozitat. Pe lângă bibliorafturi, poți să îți pui restul actelor într-o mapă.
Etichetează totul, așa nu o să mai bâjbâi
După ce ți-ai organizat actele, cablurile sau ce mai aveai prin casă, acum ai nevoie să știi ce și unde găsești. Și oricât de bună ar fi memoria ta, tot este greu să ții minte unde ai pus actele de la un contract vechi sau orice altceva. Așa că, ia un marker sau niște bilețele și apucă-te de făcut inventarul tuturor obiectelor.