Numărul persoanelor plasate în carantină în judeţul Sălaj crește de la o zi la alta. Cea mai recentă comunicare oficială transmisă de către reprezentanții Prefecturii arată că astăzi, în centrele de carantină din județ se află 57 de persoane, de două ori mai multe decât în urmă cu o zi. Alte 324 sunt izolate la domiciliu și monitorizate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sălaj. Față de precedenta raportare, numărul celor plasați în carantină s-a dublat. Toate persoanele sunt asimptomantice, precizează oficialii.
Autoritățile au anunțat că au fost identificate noi spaţii pentru carantinare, astfel că numărul total al locurilor disponbile în centrele din judeţ se apropie de 100.
Până în momentul de față au fost prelevate 38 de probe, din care, 33 de la persoanele aflate în carantină, iar 5 de la persoane care au avut contact cu alte persoane monitorizate. Din totalul probelor prelevate, Institutul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a transmis rezultatele pentru opt, trei dintre ele pentru persoane aflate în carantină, iar cinci, pentru persoane care au avut contact cu alte persoane monitorizate. Toate rezultatele sunt negative.
Sfaturi anti-COVID-19
Autoritățile recomandă populației să evite zonele aglomerate unde sunt expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere și să îi ferească pe cei mici de locurile de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
"Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință", spun reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.
De asemenea, se recomandă să păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să nu stați față în față cu alte persoane. Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura. Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line. Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
Regulile de igienă personală recomandate de autorități vor fi respectate cu strictețe: "Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate. Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi. Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă. Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități. Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului. NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă".