A fost deblocată licitația pentru tronsonul cu Tunelul Meseș al Autostrăzii Transilvania. Ofertele sunt așteptate până pe 28 august. Totodată, s-a început și descărcarea de la Marca, unde sunt propuse pentru expropriere 21 de imobile proprietate privată.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a deblocat licitația pentru tronsonul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 km) din Autostrada Transilvania ce include Tunelul Meseș. Ofertele constructorilor interesați de cel mai mare contract de autostradă din România sunt așteptate până pe 28 august. Licitația pentru tronsonul ce include Tunelul Meseș apare ca fiind în desfășurare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), după ce anterior a fost suspendată pentru răspunsuri la solicitările de clarificări ale constructorilor.
Pe 26 ianuarie 2023, CNAIR a anunțat că a anulat și a reluat în aceeași zi licitația pentru proiectarea și execuția tronsoanelor de autostradă dintre Poarta Sălajului și Nușfalău, inclusiv a tunelului de la Meseș. Tunelul Meseș va avea două galerii cu două benzi de circulație pe sens în lungime de 2,89 km. Acest obiectiv este cel mai mare ca valoare din istoria Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cu o valoare de 7,48 de miliarde de lei, și are lungimea de 41 km, incluzând numeroase lucrări de artă printre care 65 de viaducte, poduri și pasaje pe și peste autostradă, în lungime totală de aproximativ 13 km.
Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău este cel mai mare contract pe care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere l-a lansat până acum în licitație (7,5-8,8 miliarde lei) și este esențial pentru legăturile cu loturile Nădășelu – Poarta Sălajului (42 km), respectiv tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău (14 km) care ar urma să fie deschis la toamnă.
Turcii de la Nurol lucrează acum la ultimele detalii pentru finalizarea celor 13,55 kilometri lotul Nușfalău-Suplacu de Barcău de pe A3 Autostrada Transilvania. Pe acest lot turcii de la Nurol au realizat un nod rutier la Nușfalău, 7 pasaje, 5 poduri și o parcare de scurtă durată. Pentru deschiderea traficului e nevoie, însă, de o descărcare provizorie la capătul dinspre Suplacul de Barcău (la Porț). Pentru descărcarea de la Marca sunt propuse pentru expropriere 21 de imobile proprietate privată cu o suprafață totală de 16.670 mp și o linie de tren a CFR care aparție statului. Cu cei aproape 14 kilometri au acestui lot, România depășește pragul de 1.000 de kilometri de drum de mare viteză, adică autostradă și drum expres. În prezent, țara noastră are circa 955 de kilometri de autostradă și aproximativ 40 de kilometri de drum expres.
Durata de proiectare și execuție a contractului este de 68 de luni, din care 18 luni pentru etapa de proiectare și 60 de luni pentru etapa de execuție a lucrărilor. Contractul va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Transport 2021 – 2027.