Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter s-a produs, marți seara, în județul Arad, fiind resimţit în mai multe oraşe din ţară, conform anunţului făcut de Institutul pentru Fizica Pământului.În județul Sălaj nu au fost înregistrate pagube.
Un nou cutremur s-a produs la 24 km E de Arad, 50 km NE de Timișoara, 74 km SE de Bekescsaba, 93 km N de Reșița. În ultima lună au avut loc mai multe cutremure în zona seismică Banat, cu epicentrul în județul Arad. Primul cutremur a avut loc în 23 mai, iar în următoarele zile au urmat noi seisme.
Zonele seismice Banat și Crișana sunt cunoscute de geologi, însă intră mult mai puțin în atenția publicului general, deoarece nu s-au produs acolo cele mai puternice seisme din țară.
În urma cutremurului de marți seara, IGSU a precizat că au fost primite şase apeluri la 112 , dintre care 4 în judeţul Arad şi câte unul în Sălaj şi Maramureş, privind desprinderea unor elemente de construcţie. Până la 22:30, ISU Arad a primit 18 apeluri privind desprinderea unor coşuri de fum sau elemente de faţadă şi avarierea a două autoturisme. În alte județe unde seismul a fost resimțit, respectiv Timiș, Bihor, Hunedoara și Caraș-Severin, nu s-au primit sesizări din partea cetățenilor.
În urma cutremurului , marți seară a fost primit un apel prin SNUAU 112, privind resimtirea cutremurului la un apartament aflat la et. 3 a unui bloc de pe strada Porolissum din municipiul Zalau.S-a deplasat imediat un echipaj, iar ca urmare a recunoasterii în teren și a verificării vizuale , nu au fost identificate probleme la imobil cauzate de producerea seismului. Apelul a fost efectuat, probabil, ca urmare a inducerii stării de panică.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Porolissum” Sălaj , avertizează populația asupra faptului că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Dar, ulterior producerii cutremurului, și în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).De asemenea, informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, pot fi obținute la adresa