Proiectul cultural desfășurat de societatea PALPOR are ca obiective dezvoltarea contextului de lucru și învățare colectivă în cadrul unui spațiu alternativ – CONVERTNIC, și este cel de-al doilea proiect cultural desfășurat de această echipă, într-o șură din mediul rural – un loc ce oferă spațiu de creație, spectacole și expoziții pentru comunitatea din satul Sutor. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Societatea PALPOR este la cel de-al doilea proiect cultural desfășurat într-o șură din mediul rural , un loc ce oferă spațiu de creație, spectacole și expoziții, situat în satul Sutor, din comuna Zimbor-județul Sălaj.
CONVERTNIC – convertirea etnicului in contemporan, reprezintă o misiune importantă pentru PALPOR și este determinată de necesitatea de ameliorare a lacunelor cultural-artistice, prin informare și implicare în activități educative, conștientizarea și asimilarea de tehnici artistice și vocaționale contemporane , de la hobby până la pasiune sau profesie. Proiectul, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, își propune conversia meseriilor vechi în potențiale meserii noi, informarea și conștientizarea asupra vitezei cu care poluarea se propagă în mediul înconjurător la nivel global, precum și implicarea comunității în activități de ecologizare și reciclare a deșeurilor din zonă.
Proiectul va avea loc în spațiul alternativ Convertnic – fostă șură convertită pentru ateliere, spectacole și expoziții. Prin dezvoltarea a 7 ateliere pentru 40-50 de copii din comuna Zimbor, Sălaj, sunt ilustrate aspectele negative ale poluării și indiferenței umane. Pornind de la ecologizarea unor porțiuni ale malului râului Almaș, sunt create, odată cu deșeurile colectate, povești care să conducă spre o mai bună conștientizare a responsabilității omului față de natură și, de ce nu, față de noi înșine.
Sunt abordate problemele de mediu existente, conștientizarea importanței reciclării, fiind îmbinate într-un mod extrem de facil educația culturală cu educația ecologică pentru un mediu sănătos.
În urma celor 7 ateliere create,vor avea loc 4 spectacole, 4 expoziții, 2 discuții publice, proiecții de filme, o bibliotecă și amenajarea unei stații de colectare a deșeurilor electronice. Pe lângă toate aceste evenimente desfășurate, sunt și trei din evenimentele cu public , care vor avea loc în locații partenere, respectiv la Școala Generala Zimbor, Căminul Cultural Zimbor și Muzeul de Istorie și Artă Zalău.
Toate activitățile acestui proiect cultural sunt posibile cu sprijinul Ministerului Culturii, prin finanțarea Administrației Fondului Cultural Național, instituție care susține creaţia contemporană românească și valorizarea patrimoniului, ce contribuie la buna înţelegere a fenomenelor artistice precum şi la accesul cât mai larg al publicului la cultură.