Uniformele școlare ar putea deveni obligatorii începând cu anul 2026 în toate școlile din Franța, a anunțat președintele Emmanuel Macron, informează Le Parisien.
Deocamdată, uniformele școlare vor fi introduse obligatoriu doar în circa 100 de școli care s-au înscris într-un program pilot organizat de Ministerul Educației de la Paris. Emmanuel Macron a făcut anunțul în timpul unei conferințe de presă, precizând că, în funcție de rezultatul experimentului din cele 100 de școli, s-ar putea decide extinderea obligativității purtării „ținutei unice” în toate școlile franceze.
„Îmi place metoda pe care guvernul a decis să o folosească, este pragmatică: experimentăm și evaluăm. Vom vedea dacă merge sau nu și, în funcție de asta, o vom generaliza sau nu”, a transmis Macron. Subiectul este pe agenda publică în Franța de mai multe luni, mai ales că proiectul-pilot cu cele 100 de școli va începe în luna martie.
Deocamdată, nu se știe dacă, în cazul generalizării purtării uniformelor, va fi un singur model la nivel național sau uniformele vor putea fi diferite de la o școală la alta. În cele o sută de școli în care uniformele vor fi purtate începând din martie, modelul va fi același, dar există posibilitatea personalizării lor la nivel local, cum ar fi prin folosirea unui ecuson. Setul conține cinci tricouri, două pulovere și două perechi de pantaloni. Setul poate fi schimbat anual dacă hainele devin prea mici sau prea uzate.
În România, ultima inițiativă de reintroducere a uniformelor școlare aparține unui grup de parlamentari care au depus un proiect de lege privind obligativitatea lor.
În expunerea de motive a inițiatorilor se arată că: „purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar și al părinților) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum și a tentației de a purta la școală o vestimentație excentrică, din tendința specifică vârstei de a epata în față colegilor sau de a se impune în fața acestora (…). Un avantaj economic real pentru părinți îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei școlare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinții nu vor mai fi nevoiți să reînnoiască frecvent garderoba de școală a copiilor. Statistic, în unitățile de învățământ în care se poartă uniformă școlară, elevii sunt mai disciplinați, mai atenți, ascultă mai bine, nivelul de zgomot e mai mic, iar timpul irosit la începutul fiecărei ore, înainte de începerea predării, este redus.”
Proiectul se află încă în circuitul legislativ al Parlamentului, însă Guvernul a trimis un punct de vedere negativ pentru acest proiect, invocând faptul că unitățile de învățământ pot decide singure dacă introduc sau nu uniforme. „Descentralizarea actului decizional permite și o flexibilizare, în sensul în care se pot lua anumite decizii în funcție de situațiile particulare care pot să apară în unitățile de învățământ preuniversitar. Considerăm că reglementarea propusă este mult prea restrictivă comparativ cu textul în vigoare”, a transmis Guvernul.