Prima tranșă de vaccin Moderna (14.000), va ajunge mâine la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.
- Vaccinarea este gratuită, sigură, voluntară și necondiționată.
- Programarea pentru vaccinarea populației se va efectua în mod electronic, telefonic sau prin intermediul medicului de familie.
- În conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID- 19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănatate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare ( grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală)
- Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 – Rovaccinare: www.vaccinare-covid.gov.ro #RoVaccinare
În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populația la risc, reprezentată de:
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:
- Diabet zaharat
- Obezitate
- Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
- Afecțiuni cardiovasculare
- Afecțiuni renale
- Afecțiuni oncologice
- Afecțiuni pulmonare
- Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
- Afecțiuni hepatice moderate/severe
- Afecțiuni autoimune
Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.