Ministrul Mediului a anunțat că în următorii ani, va fi încurajat programul Rabla Plus, pentru achiziția unui autovehicul electric, iar bugetul pentru Rabla Clasic va scădea treptat. Tanczos Barna a precizat că în 2022, prin aceste două programe, au fost scoase din circulație 100.000 de autovehicule mai vechi de opt ani.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna anunţă că prin intermediul programelor rabla clasic și rabla plus România a reuşit să scoată din circulaţie, în anul 2022, 100.000 de autovehicule mai vechi de opt ani. El arată că, în anii care vor urma, bugetul programului Rabla Clasic va scădea, în beneficiul celui care încurajează cumpărarea de autoturisme electrice, în contextul în care în anul 2035 Comisia Europeană şi-a propus să înceteze vânzarea de autoturisme cu combustie internă.
”Regândim programul Rabla pentru autoturisme, pentru a facilita decontarea mai rapidă pentru dealerii auto, pentru că au fost întârzieri anul trecut şi trebuie să lucrăm şi la acest capitol. Dar trebuie să mergem mai departe cu creşterea bugetului pentru maşinile electrice, reducerea treptată pentru cele clasice, pentru că în 2035 Uniunea Europeană a decis să fie oprită punerea pe piaţă a maşinilor noi cu motoare clasice, de ardere internă”, a afirmat ministrul mediului.
El a subliniat că în anul 2022 numărul maşinilor mai vechi de opt ani scoase din circulaţie prin implementarea acestor programe a fost de 100.000, dublu faţă de anul anterior.
În cursul anului 2023, cu sprijinul programului Rabla local, Ministerul Mediului şi-a propus casarea altor 150-200.000 de maşini vechi.
„Rabla Clasic” din 2022 a avut la bază acordarea unei tichet în valoare de 6.000 lei pentru o maşină veche casată, sau de 9.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate. Tichetul era utilizabil doar pentru achiziţia unei maşini noi cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziţia unui autoturism nou se puteau folosi maximum două tichete „Rabla”.
Utilizatorul a putut beneficia şi de următoarele eco-bonusuri suplimentare: un eco-bonus de 1.500 lei – pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară; un eco-bonus de 1.500 lei – pentru cumpărarea unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 g CO2/km în regim WLTP; un eco-bonus de 1.500 lei – pentru achiziţia unei maşini noi cu sistem GPL/GNC; un eco-bonus de 3.000 lei – pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).